Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Sidang DUN Perak lancar
Diterbitkan:  Mar 30, 2010 10:19 AM
Dikemaskini: 5:03 AM

Mesyuarat pertama penggal ketiga persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak berjalan lancar dengan istiadat pembukaan berlangsung di pekarangan bangunan Perak Darul Ridzwan pagi ini.

NONE Ia tanda-tanda awal menunjukkan ketegangan politik yang melanda negeri itu sejak setahun yang lalu mulai reda.

Istiadat bermula pada kira-kira pukul 9.35 pagi dengan Pemangku Raja Perak Raja Nazrin Shah berkenan memeriksa kawalan kehormat Pasukan Gerak Am (PGA).

Sebelum itu, Menteri Besar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir, speaker Datuk R Ganesan serta semua Adun Barisan Nasional Bebas dan Pakatan Rakyat mula tiba pada jam 8.50 pagi dan menunggu di tempat masing-masing.

Semua 28 Adun pembangkang tiba secara berkumpulan.

NONE Menteri Besar yang disingkirkan, Datuk Seri Nizar Jamaluddin mengambil tempatnya di barisan kerusi pembangkang.

Manakala speaker DUN Perak yang disingkirkan, V Sivakumar juga berada di barisan pembangkang tanpa memakai jubah speakernya yang dikoyakkan dalam pergelutan setahun lalu.

Suasana sekitar kawasan berkenaan berjalan seperti biasa meskipun dikawal ketat oleh polis yang mengadakan beberapa sekatan jalan masuk menuju kawasan berkenaan.

Berbeza dengan persidangan sebelum ini tahun lalu, tiada pihak berkumpul di sekitar kawasan hingga menimbulkan keadaan tegang apabila polis terpaksa mengarahkan mereka bersurai.

NONE Bagaimanapun sebelum Raja Nazrin Shah menyampaikan titah perasmiannya, ahli dewan undangan negeri Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional mula bertikam lidah.

Wartawan tidak berjaya mendengar perbalahan mereka kerana ditempatkan di sebuah bilik yang kalis bunyi, di atas dewan berkenaan.

Mereka hanya dapat mendengar daripada mikrofon yang disediakan dan tidak berjaya memantau apa yang sebenarnya terjadi di dewan.

Tidak seperti sidang DUN negeri yang lain, wartawan kali ini tidak dibenarkan memasuki dewan berkenaan.

Menurut ad NONE un Pantai Remis, Nga Kor Ming, yang menghantar SMS, kekecohan berlaku kerana pihak media dan wakil Pakatan Rakyat dikehendaki memasuki melalui pintu yang berlainan.

Mereka juga terpaksa melaui pemeriksaan keselamatan yang ketat berbanding rakan BN.

Menurut Nga mereka membantah terhadap layanan itu yang disifatkan sebagai “memalukan”.

Persidangan bermula dengan titah ucapan diraja yang langsung tidak menyentuh mengenai krisis Perak itu.

Ganesan kemudiannya menangguhkan sidang sehingga jam 10 pagi esok.

Berbeza keadaan pada oktober lalu, adun Pakatan dan BN pada sidang kali menunjukkan sikap mesra sesama mereka.

NONE Nizar dilaporkan sempat bergurau dengan Ganesan selepas itu sambil berjabat tangan. Beliau secara berseloroh kemudiannya memukul lengan speaker itu dengan sebuah fail sambil tersenyum sebelum meninggalkan dewan.

Bagaimanapun keadaan keselamatan dilaporkan ketat sejak awal pagi dengan polis diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga.

Namun jalan di hadapan bangunan sekretariat kerajaan negeri yang menempatkan DUN Perak terus dibuka.

ADS