mk-logo
Berita
Najib: Jangan bangkit soal siapa calon BN
Diterbitkan:  Apr 6, 2010 9:04 AM
Dikemaskini: 9:28 AM

Datuk Seri Najib Razak meminta semua pemimpin dan anggota Barisan Nasional (BN) supaya tidak membangkitkan siapa yang bakal menjadi calon parti itu pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor 25 April ini.

najib visit to kuala kubu 030410 10 Sebaliknya, Perdana Menteri berkata, mereka perlu menerima apa juga keputusan parti dan bekerjasama bagi memastikan kemenangan calon BN.

"Siapa-siapa yang diputuskan oleh parti...ringan ke, berat ke, terpaksa kita dokong...galas.

"Jangan pula kita merengek, mengutuk,” katanya ketika berucap pada majlis jamuan makan tengah hari meraikan setiausaha-setiausaha politik di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Sebelum ini, MIC dilaporkan meminta kerusi itu dikekalkan kepada parti berkenaan tetapi terdapat cadangan akar umbi agar UMNO bertanding di situ.

Hulu Selangor pernah diwakili oleh Datuk G Palanivel ( bawah ) daripada MIC selama tiga penggal tetapi dalam pilihan raya umum lalu beliau kalah kepada Datuk Zainal Abidin Ahmad daripada PKR.

Zainal NONE Abidin meninggal dunia pada 25 Mac lalu akibat barah otak.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu ditetapkan 17 April ini.

BN dijadual mengumumkan nama bakal calonnya dua hari sebelum itu.

Najib berkata, setiap anggota dan pemimpin BN perlu bekerja sebagai sebuah pasukan bagi memastikan kemenangan calon parti itu.

"(Mungkin yang bertanding) hari ini Umno, esok MIC lusa MCA, lepas itu parti lain di Sabah dan Sarawak, kalau ada pilihan raya kecil...kita tidak tahu," katanya.

Perdana Menteri berkata, pilihan raya kecil di Hulu Selangor amat penting kepada BN bagi mengekalkan momentum sokongan rakyat terhadap parti itu sekarang.

- Bernama

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini