Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Umno menyifatkan tindakan kerajaan Selangor memperuntukkan RM15 juta untuk program penerangan, menunjukkan ianya seperti 'cacing kepanasan' ekoran kempen 'Selamatkan Selangor' yang digerakkan Umno negeri sekarang.

azlan Ketua penerangan Umno negeri, Abdul Shukor Idrus berkata, kempen tersebut mula menampakkan kesan sehingga kerajaan negeri itu sanggup menggunakan duit rakyat untuk program penyampaian maklumatnya.

Kempen 'Selamatkan Selangor' yang dilancarkan oleh Umno negeri Jumaat lalu dan turut menurunkan bekas pemimpin PKR Ezam Mohd Nor, akan berlangsung selama tiga minggu sehingga 8 Ogos depan.

Abdul Shukor berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan kerajaan negeri Pakatan Rakyat  Selangor memperuntukkan RM15 juta oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat itu untuk melawan propaganda BN dan laporan media arus perdana yang didakwa memihak.

Dalam satu majlis dialog hari ini, menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, peruntukan tersebut bersamaan dengan RM3 untuk setiap 5.2 juta rakyat Selangor.

Dana itu, kata Khalid, akan digunakan untuk menyebarkan maklumat melalui portal TVSelangor, Selangor Kini dan juga akhbarnya.

Mengulas usaha tersebut, Abdul Shukor berkata kerajaan negeri tidak perlu mengambil tindakan seperti itu semata-mata untuk menonjolkan kesan pentadbiran mereka.

"Kalau mereka rasa hendak berlawan dengan kita, mereka tidak perlu guna duit rakyat? Gunakanlah duit parti mereka sendiri.

"Buat apa (kerajaan negeri) hendak membazirkan duit rakyat lagi semata-mata untuk tujuan politik mereka," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Tambahnya, jumlah RM15 juta itu sepatutnya boleh disalurkan untuk membantu masyarakat kurang berkemampuan dan juga golongan yang tidak bernasib baik seperti warga tua.

"Kalau mereka tepati janji kepada rakyat, tidak perlu disebarkan (keberkesanan pentadbiran), mereka boleh rasakan sendiri," tambahnya yang juga ADUN Kuang.

Mengulas mengenai usaha menampilkan Ezam dalam program 'Selamatkan Selangor', Abdul Shukor berkata, Ezam merupakan individu paling layak untuk mendedahkan "kepincangan" dalam Pakatan Rakyat, mahupun dalam parti PKR.

Katanya, ia kerana Ezam antara orang yang mengasaskan parti itu dan orang yang paling tepat untuk menceritakan kepincangan dalam parti mereka.

"Tiada siapa yang boleh nafikan apa yang Ezam cakap (dalam program 'Selamatkan Selangor') sebab Ezam adalah (bekas) orang kanan dalam parti itu. Beliau lebih tahu apa yang berlaku.

"Apa yang Ezam cakap akan menggusarkan mereka, sebab itu mereka kelam kabut dan begitu tertekan sekarang hingga sanggup gunakan duit rakyat untuk jelaskan pendirian mereka," katanya lagi.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS