Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Debat dengan Nik Aziz: PAS minta Umno kumpul ulama
Diterbitkan:  Feb 6, 2011 11:42 PM
Dikemaskini: Feb 7, 2011 2:37 AM

PAS berharap cadangan dialog antara mursyidul amnya Datuk Nik Aziz Nik Mat dengan  Majlis Fatwa  Kebangsaan boleh menjadi kenyataan, bahkan disiarkan secara langsung supaya orang ramai boleh menghakimi dan menilainya.

Ketua penerangannya Idris Ahmad berkata, kesediaan Nik Aziz itu menepati amalam dalam sejarah peradaban Islam untuk  mencari kebenaran.

idris ahmad pas information chief "Sebenarnya tindakan Tuan Guru Nik Aziz merupakan ulangan yang berkali-kali diajak oleh pemimpin PAS bagi menyelesaikan kemelut yang ada di negara ini dengan cara ilmiah. Pihak Umno sering menuding jari kepada PAS dengan tuduhan, PAS  membawa ajaran yang sesat, parti anti perpaduan, menafsir Islam yang salah, parti yang menyekat kemajuan.

"Malangnya segala tuduhan terhadap PAS hanya disiarkan sebelah pihak melalui media BN. Segala  tuduhan ini tidak diberikan peluang untuk PAS menjawab balik," kata Idris Ahmad ( kiri ).

Dalam satu kenyataan semalam, Idris juga menyindir parti lawannya Umno supaya "mengumpul ulama yang ada dalam parti Umno untuk turut serta".

Beliau berharap, selepas ini tidak berbangkit lagi tuduhan yang sering dilemparkan kepada PAS.

ADS