BERITA

Hati-hati 'anda telah menang hadiah percuma'

Diterbitkan
Dikemaskini 26 Apr 2011, 7:50 pagi

Masihkah anda ingat pada peraduan 'gores dan menang' yang pernah digunakan sesetengah pihak bagi menipu orang ramai untuk membeli produk yang mereka tidak perlukan?

Kini taktik yang sama telah timbul semula, tetapi kali ini ia melalui 'sms' (khidmat pesanan ringkas).  

Baru-baru ini ketika dalam perjalanan ke tempat kerja, pengamal perubatan yang hanya mahu dikenali sebagai Dr Krishnan telah menerima satu sms yang menyatakan "tahniah, anda telah menang hadiah percuma. Dapatkannya dengan menghantar sms kepada nombor...".

Tidak sabar untuk mengetahui apa hadiah tersebut, Dr Krishnan terus menjawab sms tersebut dan menghantarnya kepada nombor lima digit yang disertakan dan beberapa saat kemudian beliau menerima satu mesej yang menyatakan beliau telah melanggani satu perkhidmatan.

"Saya terkejut dengan mesej yang saya terima, selepas memberi respon menyebabkan saya kehilangan kredit prabayar sebanyak RM4. Jika saya terima beberapa sms sedemikian, berapa bayaran kredit saya yang akan hilang? Saya memang tidak perlukan khidmat yang ditawarkan.

"Apa yang buat saya naik angin lagi, saya perlu menjawab jika saya mahu khidmat tersebut dihentikan dan sebanyak RM1 lagi kredit saya dipotong.

"Hanya dengan sekelip mata sahaja kerana tertipu dengan sms pertama, saya telah hilang RM5. Semuanya kerana saya ingin tahu apa hadiah yang saya menang (dapat). Sekiranya 100 pengguna prabayar yang terkena taktik ini, pihak itu dapat RM500 hanya dalam beberapa minit sahaja dan di negara ini terdapat ratusan ribu pengguna prabayar", katanya dengan nada yang geram.

Ahli perniagaan S Muthu juga terkena helah yang sama.

"Tanpa disangka saya terima satu sms mengucapkan tahniah menyatakan saya telah menang hadiah percuma. Sudah tentu saya mahu tahu apa yang saya telah menang. Jadi saya jawablah sms itu.

"Tetapi datang pula balasan mesej menyatakan saya telah melanggan satu perkhidmatan yang saya tidak perlu langsung. Kalaulah dari awal lagi saya tahu tentang taktik ini, saya tidak akan sekali-kali memberi respon dan mengabaikan sahaja mesej yang terdahulu," kata beliau.

Menurut aktivis sosial dan pengguna Gurmukh Singh, hanya pengguna telefon prabayar sahaja yang menerima sms sebegini.

"Setiap orang yang menerima sms sebegini akan memberi respon tanpa usul-periksa".

Katanya tidak salah dari segi undang-undang jika pihak yang terlibat menawarkan khidmat kepada pengguna talian prabayar kerana mereka punya pilihan untuk kata ya atau tidak terhadap perkhidmatan tersebut.

"Tetapi dengan menyatakan ada hadiah percuma merupakan satu umpan yang cukup efektif. Hampir semua penerima mesej itu mahu tahu apa hadiah yang mereka dapat", kata Gurmukh.

Kerana tidak sabar untuk mengetahui apa hadiahnya, si penerima mesej tersebut tidak akan membuang masa untuk memberikan respon tetapi kemudian diberitahu mereka telah melanggani satu perkhidmatan yang mereka sebenarnya tidak perlukan.

"Antara perkhidmatan yang ditawarkan adalah produk yang ada dalam pasaran atau lawatan melancong. Tetapi semuanya bukan percuma. Sebenarnya pengguna tidak perlu khidmat seperti ini kerana mereka boleh mendapatkan maklumat melalui cara lain dengan percuma.

"Memburukkan lagi keadaan, pengguna prabayar terpaksa membayar dengan harga yang tinggi bagi khidmat sms sebegini, kata beliau.

Pengguna talian akan mengalami pengurangan kredit prabayar mereka dengan banyak bila menjadi mangsa 'helah' untuk melanggani perkhidmatan tertentu.

Kata Gurmukh hanya mereka yang menggunakan talian prabayar akan menjadi mangsa kepada taktik sebegini.

"Pihak yang tidak bertanggungjawab biasanya mencari pengguna talian prabayar, mungkin kerana mereka dengan mudahnya dapat memotong jumlah kredit secara terus. Mereka biasanya menjauhi pengguna talian posbayar".

"Mereka yang terkena sepatutnya melaporkan kepada pihak berkuasa. Tetapi dalam kebanyakan kes, mangsa hanya mendiamkan diri sahaja.

"Mereka ini akan menganggap yang mereka hilang RM5 sahaja (RM4 ketika menerima mesej yang mereka telah melanggani perkhidmatan dan RM1 lagi untuk menghentikan perkhidmatan).

"Biasanya mangsa akan ditipu sekali sahaja. Mereka akan menamatkan perkhidmatan bila sedar mereka telah terpedaya. Maka tamatlah cerita dan mereka tidak akan terpedaya lagi".

Gurmukh punya satu nasihat bagi pengguna.

"Pengguna perlu mengabaikan saja apa-apa sms yang mereka terima tentang kononnya mereka dapat hadiah. Ini semua strategi untuk menperdayakan pengguna.

"Tidak ada sesiapa yang mahu memberi hadiah melainkan ada tujuan atau niat lain di sebaliknya".

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan