Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Bimbangkan keamanan tergugat dan mata pencarian penjaja terjejas, Pemuda Umno hari ini membuat laporan polis meminta pihak berkuasa mengambil tindakan awal terhadap demonstrasi BERSIH.

Exco hal ehwal bandar pergerakan itu Tengku Azman Tengku Zainol Abidin berkata, tindakan itu mesti diambil sekarang sebelum terlambat.

NONE "Jangan sampai dah rugi RM10 juta baru nak ambil tindakan. Tak ada gunanya lagi," katanya sambil meminta semua pihak mengambil iktibar daripada perhimpunan pertama BERSIH dan anti-ISA sebelum ini.

Laporan itu menurutnya berdasarkan laporan Suara Keadilan kelmarin yang melaporkan Naib Presiden PKR Tian Chua sebagai berkata 60,000 akan terlibat dalam perhimpunan itu.

Satu lagi laporan dalam akhbar sama melaporkan Timbalan Presiden PAS menyeru semua anggotanya turut serta dalam perhimpunan pada 9 Julai itu.

Menurut Tengku Azman, selain Pemuda Umno, tujuh lagi NGO tampil sama membuat laporan.

Jaminan aman

Mereka antaranya Persatuan Peniaga Pasar Malam Jalan Tunku Abdul Rahman, Wira PERKASA Wilayah Persekutuan dan Gerakan Kebangkitan Rakyat (GERTAK).

Bercakap dalam sidang media selepas membuat laporan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi hari ini, Tengku Azman berkata, walaupun didakwa perhimpunan aman, pengalaman dalam perhimpunan sebelum ini menunjukkan sebaliknya.

azlan "Dengan jumlah (penyokong) yang ramai, adakah mereka (penganjur) dapat menjamin dapat mengawal perasaan. Biasanya riot (huru-hara)," katanya.

Ditanya tentang hak berhimpun rakyat Malaysia yang dijamin dalam perlembagaan, Tengku Azman bagaimanapun berkata ia mestilah mengikut lunas undang-undang.

Beliau yang juga ketua Pemuda Umno Bukit Bintang sebaliknya berkata, perhimpunan bagi menunjukkan perasaan tidak puas hati seeoknya dibuat di tempat tertutup seperti dalam stadium.

"Kita Umno kalau buat demonstrasi pun kita tak pergi semua, apa salahnya hantar wakil sahaja untuk serah memorandum," katanya lagi.

ADS