Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Tiada cadangan larang kenderaan lama guna jalan
Diterbitkan:  Aug 27, 2011 4:44 PM
Dikemaskini: 8:46 AM

Kerajaan belum bercadang untuk melarang kenderaan yang berumur melebihi 25 tahun daripada berada di atas jalan raya sebagai usaha mengurangkan kadar kemalangan, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha.

Beliau berkata peraturan dan undang-undang sedia ada akan terus digunakan dan tiada peruntukan bagi melarang kenderaan yang telah berusia untuk beroperasi di atas jalan raya.

"Bagaimanapun semua kenderaan terutamanya kenderaan perdagangan perlu menjalani pemeriksaan Puspakom dan disahkan pihak berkenaan terlebih dahulu sebelum boleh digunakan di atas jalan raya.

"Adalah tidak adil bagi pemilik kenderaan lama dilarang berada di atas jalan raya sedangkan ianya berada dalam keadaan baik dan boleh berfungsi,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian wang pendahuluan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) di Lumut hari ini.

Kong yang juga Anggota Parlimen Lumut menyerahkan cek wang berkenaan kepada 152 pelajar yang akan melanjutkan pelajaran di peringkat universiti dan kolej.

Mengenai operasi bersepadu musim perayaan Aidilfitri, Kong berkata semua pengguna jalan raya diminta mematuhi semua peraturan lalu lintas yang telah ditetapkan.

"Pihak berkuasa khasnya anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengambil tindakan kepada mereka yang cuba menjadi ‘samseng’ ketika berada di atas jalan raya.

"Mereka (samseng jalan raya) bakal dikenakan tindakan tegas. Jangan cuba merasuah anggota JPJ atau berdepan dengan tindakan diheret ke mahkamah," katanya.

- Bernama

ADS