BERITA

Hisham jangka tidak ramai sertai 'Janji Bersih'

Aidila Razak

Diterbitkan
Dikemaskini 17 Ogs 2012, 11:13 tengahari

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April berkemungkinan menyebabkan ramai tidak akan menyertai perhimpunan 'Janji BERSIH', yang kini dikenali sebagai "Janji Demokrasi" pada 30 Ogos.

Menurutnya, keganasan yang berlaku pada 28 April menjadi "pengajaran" bagi banyak pihak dan menurutnya, tidak ramai yang berminat dengan 'Janji BERSIH'.

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan kepada orang ramai bahawa sesiapa yang menjejaskan keamanan dan kestabilan akan ditangani dengan sewajarnya, sama ada penganjur perhimpunan tersebut atau pihak lain.

Namun, katanya, perhimpunan yang diadakan sempena sambutan Hari Kebangsaan, tidak mungkin menjadi seteruk BERSIH 3.0".

Hishammuddin diminta mengulas ancaman kumpulan anti-BERSIH, Majlis Tindakan Peniaga-peniaga Kecil Kuala Lumpur (MTPKL) mengancam untuk bertindak agresif ke atas Himpunan Janji BERSIH yang merancang untuk berhimpun ketika sambutan ambang kemerdekaan pada 30 Ogos.

[Baca berita penuh]

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.