mk-logo
Berita
Hudud: Pemuda PAS putuskan mengadap Agong
Diterbitkan:  Oct 31, 2012 4:03 AM
Dikemaskini: 4:36 AM

Pemuda PAS memutuskan untuk mengadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bagi mengetengahkan isu kenyataan Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek berkaitan hudud yang didakwa menghina Islam.

Tindakan itu diambil ekoran tempoh seminggu yang diberikan supaya Chua memohon maaf bermula 24 Oktober lalu bukan sahaja tidak diendahkan, tetapi juga didakwa "dibakulsampahkan".

NONE "Bagi Pemuda PAS Malaysia, sudah sampai masanya untuk Yang di-Pertuan Agong mengetahui tindakan MCA yang berulang kali telah menghina Islam selaku agama rasmi (yang termaktub) dalam perlembagaan Malaysia," kata setiausahanya Khairul Faizi Ahmad Kamil ( atas ).

Dewan itu pada 24 Oktober lalu berhimpun dan menghantar memorandum bantahan kepada Chua di ibu pejabat MCA di Kuala Lumpur ekoran kenyataannya bahawa seramai 1.2 juta rakyat Malaysia akan hilang pekerjaan sekiranya hudud dilaksanakan.

Dalam kenyataannya hari ini, Khairul Faizi berkata, pihaknya kini sedang mengatur himpunan besar-besaran ke Istana Negara dan berusaha untuk menyerahkan memorandum kepada Seri Paduka berhubung perkara itu.

Katanya, acara itu dirancang diadakan dalam masa terdekat sejurus Baginda berangkat pulang daripada mengerjakan ibadat haji di Mekah.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini