Umno percaya tsunami politik sudah berakhir

       

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan percaya Tsunami politik di negara ini sudah berakhir apabila kerajaan BN di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melakukan pelbagai perubahan demi membela rakyat.

Menurutnya, punca tsunami politik berakhir berdasarkan 10 perkara yang dilakukan Najib antaranya program janji ditepati, transformasi, keadilan  kepada semua dan hebat di pentas dunia.

"Datuk Najib ini memang telah menghentikan tsunami politik... pada 2008 kita khuatir ada tsunami politik, tetapi 2013 saya yakin ia sudah lama berhenti sejak empat tahun," katanya kepada pemberita selepas program Sepagi Bersama Rakyat di

Perumahan Awam Karentina, Batak Rabit, di Teluk Intan semalam.

Katanya pencapaian yang dilakukan Najib sepanjang menjadi Perdana Menteri selama tiga tahun lapan bulan itu sangat baik kerana ia memberi semangat dan keyakinan baharu dalam menempuh Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

Justeru, beliau yakin BN boleh menang pada PRU-13 termasuk di kawasan Teluk Intan apabila rakyat tidak mengira kaum mula yakin dengan pembaharuan yang dilakukan oleh Perdana Menteri.

"Keyakinan saya bukan berdasar kepada teori tetapi program turun padang. Saya dah buat banyak program turun padang, saya melihat bagaimana rakyat suka pada kita, rakyat datang ke program dan dengar penjelasan kita, semua ini menunjukkan tsunami politik sudah berhenti," katanya.

Katanya kaum Cina dan India sudah kembali menyokong BN manakala sokongan  masyarakat Melayu dilihat semakin bertambah.

Sementara itu, mengenai Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang diminta menarik balik amanatnya, Ahmad berpendapat bahawa Presiden Pas itu tidak akan menarik balik amanat mengkafirkan Umno kerana itu menjadi perjuangan PAS yang suka mengkafirkan orang Umno.

"Pada saya ia satu kesilapan yang amat besar tidak ditarik balik amanat itu jikalau beliau (Hadi Awang) rela melihat umat Islam berpecah," katanya.

Beliau berkata Presiden Pas itu tidak menghormati keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang mengeluarkan kenyataan bahawa perbuatan itu salah.

"Kalau Hadi Awang mementingkan perpaduan umat Islam, dia perlu tarik balik tetapi kalau mementingkan kepentingan politik hanya kerana kerusi, itu satu keputusan tidak wajar," katanya.

- Bernama

Malaysiakini
terkini untuk anda