BERITA

Bahaya jerebu di Muar hampiri rekod 1997

Diterbitkan
Dikemaskini 23 Jun 2013, 3:21 pagi

Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Muar, Johor kekal di paras bahaya dan kualiti udaranya merosot teruk sehingga menghampiri rekod pada September 1997.

Bacaan IPU setakat jam 7 pagi ini mencatatkan angka 746 (berbahaya), berbanding 373 semalam (bacaan jam 11 pagi).

Keadaan udara dianggap berbahaya apabila mencatat angka melebihi 301.

Dilaporkan, rekod tertinggi IPU direkodkan di Kuching pada 23 September 1997 dengan bacaan 839.

Selain itu, dua tempat di Melaka turut memasuki tahap bahaya hari ini, iaitu Bandaraya Melaka (357) dan Bukit Rambai (334), menurut laporan di laman web Jabatan Alam Sekitar.

IPU di Johor, Selangor, Negeri Sembilan, Pahang terus tidak sihat dengan bacaan lebih 100. Pelabuhan Klang mencatat angka paling buruk untuk kawasan-kawasan di Lembah Klang dengan bacaan 188.

Secara keseluruhannya, situasi jerebu di Malaysia tidak memberangsangkan dan hanya enam peratus sahaja kawasan yang mendapat kualiti udara yang baik.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.