Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
ADUN diberi amaran kaitkan Umno-PERKASA
Diterbitkan:  Jul 4, 2013 8:13 AM
Dikemaskini: Jul 5, 2013 12:03 AM

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bagan Dalam A Tanasekharan diberi amaran keras oleh speaker Pulau Pinang Law Choo Kiang kerana mengaitkan kumpulan pendesak Melayu PERKASA dengan Umno.

Tanasekharan mendakwa Umno menggunakan PERKASA untuk mengadakan demonstrasi antikerajaan negeri dan menghasut kebencian kaum, lapor Bernama.

NONE "Umno menggunakan Perkasa untuk menganjurkan demonstrasi menentang kerajaan negeri," beliau dipetik sebagai berkata pada persidangan dewan di George Town semalam.

Kenyataan Tanasekhharan itu menyebabkan Muhamad Farid Saad (BN-Pulau Betong) menuntut wakil DAP itu untuk menarik balik dan tidak mengulangi tuduhan tersebut.

"Umno adalah Umno, PERKASA adalah PERKASA. Saya juga boleh mengaitkan DAP dengan pelbagai perkara.

"Saya tidak mahu melakukannya. Sila tarik balik kenyataan itu," kata Farid, seperti dilaporkan agensi berita nasional.

Penampilan pertama PERKASA lepas PRU

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali membuat penampilan pertamanya kepada media selepas tewas dalam pilihan raya umum lalu, dengan menyatakan kekecewaannya terhadap sikap BN yang tidak menghargai mereka. [Laporan penuh]

NONE Ibrahim ( kiri ) berkata, Perdana Menteri sedia bertemu dan mendengar pandangan ageresi seperti Dong Zhong, pastor Kristian dan Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf), tetapi tidak PERKASA.

"Saudara tengok, ada tak PERKASA jumpa PM," katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur semalam.

Beliau menegaskan NGO itu tetap bebas dan tidak menjadi perkakas mana-mana pihak dan akan sentiasa berani menegur demi kepentingan Melayu di negara ini.

Ditanya tentang rancangannya setelah tidak lagi menjadi anggota Parlimen, Ibrahim secara berjenaka berkata merancang untuk membawa teksi atau bekerja di stesen pam minyak.

VIDEO | 1.32min - Ibrahim Ali: Saya pun hebat seperti Anwar

VIDEO | 1min - Presiden PERKASA mahu jadi pemandu teksi

VIDEO | 3min - Ibrahim kecewa PERKASA diketepi kerajaan

ADS