Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Kawasan pencarian di Ringlet diperluas 2km
Diterbitkan:  Oct 25, 2013 11:00 AM
Dikemaskini: 3:03 AM

Gerakan mencari dan menyelamat seorang wanita Indonesia yang dihanyutkan arus deras dalam kejadian banjir lumpur di Sungai Bertam, Ringlet di Cameron Highlands diteruskan hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Cameron Highlands Yusri Abdullah Sani berkata gerakan itu yang masuk hari ketiga diperluaskan ke kawasan hulu sungai dengan dibantu unit anjing pengesan bomba dan polis.

bertam valley cameron highlands flood 241013"Kami perluaskan lagi kawasan mencari, kami tambah lagi dua kilometer...kami harap cuaca baik pada hari ini untuk memudahkan proses mencari dan menyelamat," katanya.

Beliau berkata kira-kira 300 anggota mencari dan menyelamat terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Cameron Highlands, polis, Jabatan Pertahanan Awam dan Rela dikerah bagi membantu proses mencari wanita berusia 24 tahun itu.

Tinjauan Bernama ke lokasi operasi mendapati pihak bomba dan pasukan keselamatan lain turut menggunakan unit anjing pengesan untuk mengesan mangsa di sekitar timbunan lumpur.

Dua orang maut akibat lemas manakala seorang lagi meninggal dunia kerana serangan jantung dalam kejadian banjir kilat selepas air Sungai Bertam melimpah ekoran pelepasan air empangan Sultan Abu Bakar, Ringlet, Cameron Highlands, dalam kejadian 1 pagi Rabu lepas.

- Bernama

ADS