Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
ISMA: Anwar alih perhatian masalah Islam
Diterbitkan:  Jan 29, 2014 3:44 PM
Dikemaskini: 9:30 AM

Ikatan Muslim Malaysia (ISMA) hari ini membidas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa cuba mengalihkan perhatian daripada ancaman yang dihadapi umat Islam negara ini.

Presidennya, Abdullah Zaik Abd Rahman berkata isu dalam negara sekarang melangkaui krisis ketegangan kaum yang disentuh Anwar dalam perutusan khasnya berkaitan konsensus nasional pada 26 Januari lalu.

Menurutnya, umat Islam kini berhadapan ancaman pendakwah Kristian antarabangsa, pluralisme agama, serta puak pelampau.

"Tiada siapa dapat menafikan bahawa agenda liberalisme, pluralisme agama, kesamarataan mutlak dan Kristianisasi yang dibawa ke negara ini melalui pelbagai pendekatan dan cara oleh proksi-proksi dan rangkaian tertentu ada hubungan dengan perancangan Yahudi, Freemason dan Evangelis Kristian antarabangsa.

"Anwar tidak perlu mengambil kesempatan daripada suasana kekeruhan yang berlaku untuk tampil dengan imej kononnya seorang negarawan sejati," kata Abdullah Zaik dalam kenyataannya.

Menurutnya, konsensus nasional yang dicadangkan Anwar hanya boleh dizahirkan melalui kesetiaan dan perpaduan semua warga.

"ISMA melihat bahwa konsensus nasional tidak mungkin tercapai tanpa wujud kesetiaan sejati dan tidak berbelah bahagi di kalangan pelbagai kaum di negara ini.

"Justeru, ISMA menyeru semua rakyat Malaysia dari pelbagai agama, bangsa, etnik dan keturunan supaya menolak tegas segala unsur-unsur agenda dan budaya asing yang boleh menghancurkan kerukunan dan keharmonian hidup bermasyarakat di negara kita yang tercinta ini," katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS