Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Tinjauan seks: Kementerian tunggu penjelasan JPN

Kementerian Pelajaran menunggu maklumat daripada Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan (JPN)  berhubung dakwaan tinjauan kecenderungan seks yang dilakukan ke atas murid sekolah rendah kebangsaan di Nilai.

Menteri Pelajaran II, Datuk Seri Idris Jusoh berkata setakat ini pihak kementerian juga belum dapat memastikan jika insiden yang didakwa itu benar-benar berlaku.

"Kita belum dapat maklumat lagi daripada pihak negeri berkenaan perkara ini. Kita kena lihat apa yang sebenarnya berlaku.

"Sistem dan cara kita ada (untuk menangani perkara ini) termasuklah prosedur dia," katanya pada sidang media merasmikan pelancaran buku teks digital Kementerian Pendidikan yang meliputi 313 jenis buku teks di Petaling Jaya pagi ini.

Semalam dua wakil rakyat DAP memfailkan rungutan mereka dengan Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan berhubung satu tinjauan berkaitan kecenderungan seks yang didakwa berlaku di satu sekolah rendah di Nilai.

 

ADUN Nilai J Arulkumar dan ADUN Senawang P Gunasekaran berkata mereka dimaklumkan perkara itu oleh seorang ibu bapa pelajar berusia 10 tahun minggu lepas.

Antara soalan yang ditanya adalah sama ada pelajar pernah melakukan onani atau menonton bahan lucah dan sama ada mereka mempunyai kawan istimewa atau kekasih.

Pelajar juga didakwa turut ditanya jika mereka mempunyai minat terhadap sesama jantina atau berhasrat untuk menukar jantina mereka.

Selain itu mereka juga didakwa ditanya jika mereka ada bertukar-tukar pasangan, melakukan seks sejenis, melakukan seks di luar tabie atau mengamalkan perancangan keluarga.

Sementara itu The Star hari ini melaporkan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan, Datuk Kalsom Khalid memaklumkan siasatan awal mendapati pengedaran borang soal selidik itu dibuat oleh sebuah klinik kesihatan di Nilai.

Beliau juga menegaskan bahawa pengedaran borang itu dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran pihak Jabatan Pelajaran Negeri.

"Ini tiada kaitan dengan kami. Mereka berbuat demikian tanpa mendapat kebenaran daripada Jabatan Pelajaran Negeri," katanya seperti dilapor akhbar itu.

Kalsom juga berkata sekolah yang telah menerima soal selidik diminta  supaya tidak mengedarkan soal selidik kerana jabatan berkenaan masih lagi menyiasat perkara itu.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS