BERITA

JAKIM serbu restoran jual arak, tawar bufet Ramadan

Diterbitkan
Dikemaskini 8 Jul 2014, 4:31 pagi

Sebuah restoran di Jalan Yap Kwan Seng diserbu kerana dikesan menawarkan bufet Ramadan tanpa memiliki pengiktirafan sijil halal, bahkan restoran itu didapati turut menjual pelbagai jenis minuman keras.

Menurut Penolong Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Muhammad Khalid Osman, ketika serbuan dilakukan restoran itu gagal mempamerkan sijil halal dan tidak memperolehi kebenaran daripada JAKIM untuk mengadakan promosi bufet Ramadan, lapor Sinar Harian .

“Kita telah rampas kain rentang yang memaparkan iklan bufet Ramadan dan sekotak minuman keras sebagai bukti. Buat masa ini, operasi restoran berjalan seperti biasa tetapi tidak dibenarkan mengadakan bufet Ramadan sehingga siasatan lengkap dijalankan,” katanya dipetik laporan akhbar harian itu.

Dalam laporan itu juga, Muhammad Khalid dilaporkan menjelaskan restoran tersebut disiasat di bawah akta Perihal Dagangan 2011.

Bahkan, katanya, restoran itu akan terus dipantau jika didapati masih menawarkan bufet Ramadan.

Beliau juga menasihati orang ramai supaya memilih restoran mahupun hotel yang memiliki sijil halal yang diperakui JAKIM sahaja.

Serbuan semalam dilakukan JAKIM bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.