BERITA

PAS: Menteri minta tangguh lagi tindakan pada Deepak

Diterbitkan
Dikemaskini 19 Jul 2014, 3:10 petang

Ketua penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar mendakwa menteri Datuk Seri Hasan Malek sekali lagi mengarahkan Bank Rakyat memberi layanan istimewa kepada kepada saudagar permaidani, Deepak Jaikishan.

Mahfuz mendakwa, Hasan sekali lagi mengarahkan Bank Rakyat menangguhkan tindakan undang-undang ke atas Deepak selepas bank tersebut mengarahkan saudagar tersebut melangsaikan sejumlah RM5 juta terlebih dahulu daripada hutang keseluruhan berjumlah RM32 juta.

Ia susulan pada pendedahan MP Pandan Rafizi Ramli awal minggu ini yang menunjukkan surat oleh Hasan bertarikh 30 Jan, yang mengandungi arahan kepada Bank Rakyat agar menagguhkan sebarang tindakan undang-undang ke atas Deepak.

Hasan dalam surat itu menggesa agar baki hutang itu diselesaikan melalui ansuran RM270,000 dalam tempoh 10 tahun.

Menteri tersebut pada hari Khamis lalu menjelaskan bahawa ia dibuat mengikut undang-undang sebagai salah satu dari pelan penstrukturan semula hutang Deepak.

Bank Rakyat seterusnya mengenakan syarat kepada syarikat Deepak, Carpet Tile Sdn Bhd sebagai tanda komitmen sebelum pihak bank bersetuju menstrukturkan semula hutangnya.

Bank Rakyat juga memberikan Carpet Tile masa seminggu untuk menjelaskan RM5 juta ringgit tersebut dan mengemukakan cadangan pembayaran yang berikutnya, dakwanya.

Mahfuz mendakwa, menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan itu melalui surat pada 5 Mac mengarahkan Bank Rakyat agar menagguhkan pelaksanaan syarat tersebut.

"Menteri yang dipercayai mengetahui kandungan surat Bank Rakyat kepada Carpet Tile bertarikh 28 Februari 2014, sekali lagi menghantar surat kepada Bank Rakyat pada 5 Mac 2014 mengarahkan supaya Bank Rakyat menangguhkan pelaksanaan syarat yang dikenakan Bank Rakyat kepada Carpet Tile sebagaimana surat Bank Rakyat bertarikh 28 Februari 2014," dakwa Mahfuz dalam kenyataannya.

Mahfuz mendakwa, surat kedua itu membuatkan Lembaga Pengarah Bank Rakyat di dalam mesyuarat pada 1 April 2014 terpaksa bersetuju supaya Carpet Tile dibenarkan menjelaskan baki pinjaman sebanyak RM32 juta selama 10 tahun tanpa dikenakan sebarang denda lewat.

Mahfuz dalam kenyataannya turut mencabar menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan itu menafikan dakwaannya ini.

"Soalan saya, dengan memberi keistimewaan kepada Deepak dan Carpet Tile untuk membayar baki pinjaman selama 10 tahun  tanpa dikenakan sebarang bayaran denda lewat, bagaimana ia dikatakan boleh melindungi kepentingan ahli dan pendeposit Bank Rakyat yang lain?," tanya Mahfuz lagi.

Beliau turut menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan ke atas urusniaga tersebut.

"Saya juga menyeru supaya Bank Negara, Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Polis Diraja Malaysia supaya tidak tunduk kepada tekanan dan menyiasat perkara ini dengan penuh ketelusan," katanya.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.