Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin hari ini tidak bersetuju dengan pandangan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang meminta supaya Umno berubah supaya pemimpinnya boleh dikritik.

Khairy yang juga menteri belia dan sukan berkata, Umno selama ini tidak pernah menghalang sesiapa untuk mengkritik pimpinannya termasuk Presiden Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Dalam Umno, kita tak pernah halang sesiapa untuk mengkritik kepimpinan. Malah dalam mesyuarat perwakilan, dalam perhimpunan kita sentiasa beri pandangan pada kepimpinan.

"Dan saya kenal Presiden Umno sebagai seorang yang amat terbuka sekali dan tak pernah tutup ruang untuk ahli beri teguran dan pandangan pada beliau.

"Jadi tak betul ada tanggapan bahawa dalam Umno, tidak boleh mengkritik. Kita parti yang terbuka sekali menerima kritikan daripada ahli," katanya pada sidang media di Putrajaya.

Khairy diminta mengulas kenyataan Dr Mahathir bahawa Umno perlu berubah supaya pemimpinnya boleh dikritik dengan lebih berani dan pada masa ini budaya dalam parti itu menyaksikan pemimpin disokong tanpa dipersoal.

Diminta mengulas mengapa kritikan Mahathir itu timbul sekiranya Umno merupakan sebuah parti yang terbuka terhadap kritikan, Khairy berkata:

"Sudah pasti soalan itu patut ditujukan pada Tun Mahathir," katanya sambil ketawa kecil.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS