Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Garis panduan elak insiden peluk artis K-pop
Diterbitkan:  Mar 31, 2015 6:23 AM
Dikemaskini: 6:28 AM

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datk Seri Jami Khir Baharom berkata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyediakan garis panduan untuk memelihara tatasusila dan akhlak penghibur dan penonton agar tidak bercanggah dengan syariat Islam.

Beliau berkata garis panduan itu sebagai membantu Jawatan Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (PUSPAL) yang memberi kebenaran bagi aktiviti hiburan melibatkan artis luar negara.

"Antara isi kandungan garis panduan tersebut ialah persembahan yang tidak mengandungi ungkapan yang melanggar akidah dan syariat Islam dan persembahan artis serta interaksi dengan penonton hendaklah secara sopan dan disertai kata-kata yang boleh membina nilai-nilai kemanusiaan," jawapan bertulis Jamil dipetik .

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) yang bertanyakan mengenai sejauh mana keseriusan kerajaan dalam menguatkuasakan Garis Panduan Hiburan Dalam Islam yang diterbitkan oleh Jakim.

Sebelum ini, kontroversi tercetus ekoran rakaman video aksi gadis bertudung berpelukan dengan artis lelaki K-pop Korea di atas pentas sehingga menimbulkan cemuhan pelbagai pihak.

Video 3.22 minit itu antaranya menunjukkan adegan gadis bertudung naik ke pentas sebelum berpelukan dan ada yang dicium oleh artis itu, sambil disambut sorakan penonton.

Lihat Komen