BERITA

MP fail aduan pada juruaudit 1MDB

Diterbitkan
Dikemaskini 27 Mei 2015, 7:31 pagi

Sebuah aduan difailkan terhadap syarikat audit antarabangsa Deloitte kerana didakwa gagal memberi amaran sehingga didakwa menyebabkan 1MDB terus berhutang dan tidak mampu membayar balik.

Aduan itu difailkan oleh anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua di Institut Akauntan Malaysia di Kuala Lumpur hari ini.

“Deloitte Malaysia sengaja dan/atau cuai sehingga gagal mengambil tindakan wajar dan perlu serta mengaudit aliran tunai dan risiko kecairan 1MDB,” katanya.

Katanya Deloitte pada 5 November tahun lalu memperakui 1MDB tiada masalah walaupun syarikat itu berdepan krisis kecairan yang akan berlaku susulan tidak dapat membayar hutang RM2 bilion sebelum hujung bulan itu.

Beliau juga berkata aduan juga dibuat berkaitan cubaan 1MDB dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Eazak yang didakwa cuba menggunakan nama Deloitte untuk menunjukkan urusan berkaitan syarikat itu berlaku secara jujur dan terbuka.

[Baca berita asal]

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.