mk-logo
Berita
'1MDB banyak sumbang kepada Islam'
Diterbitkan:  Jun 26, 2015 10:00 AM
Dikemaskini: 7:30 PM

Perdana Menteri berkata, syarikat 1MDB yang mendapat kritikan daripada pelbagai pihak sebenarnya banyak berjasa untuk pembangunan Islam di Malaysia.

Merujuk kepada projek menaik taraf Masjid Jamek Kampung Baru, Datuk Seri Najib Razak berkata, sebahagian daripada kos RM20 juta yang diperlukan adalah datang daripada Yayasan 1MDB.

"Malangnya hari ini 1MDB yang banyak membantu masyarakat Islam menerima pelbagai kritikan dan tohmahan, khususnya di media sosial," kata Najib dipetik portal BNBBC News hari ini.

Menurut perdana menteri, ahli jawatankuasa masjid datang bertemu dengannya untuk mendapatkan bantuan dana pembangunan semula masjid.

"Serta-merta saya bersetuju dan luluskan. Saya minta Yayasan 1MDB yang malangnya banyak menerima kritikan di media sosial sehari dua ini," katanya.

Najib berkata, jasa dan sumbangan 1MDB kepada umat Islam sangat besar.

"Pada asalnya bajet (pembinaan masjid) ini sedang-sedang, apabila dilaksanakan ia semakin bertambah sehingga RM20 juta. Itu pun tidak cukup lagi,” katanya ketika berucap sebelum menunaikan solat Jumaat di Masjid Jamek Kampung Baru.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini