Polis mendapati tiada unsur pecah amanah (CBT) dalam pembelian sebuah apartmen oleh MARA di Australia.

 

Oleh itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata keseluruhan siasatan akan dijalankan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Kami tidak nampak ada unsur CBT dalam perkara ini, jadi pihak SPRM akan jalankan siasatan sepenuhnya," katanya kepada pemberita di Bukit Aman hari ini.

 

Laporan akhbar Australia, The Age, mendakwa Mara Inc terlebih bayar RM13.7 juta untuk pembelian sebuah kompleks apartmen di Melbourne, dan mendakwa wang perbezaan itu dijadikan rasuah di tanah air.

 

Minggu lepas polis Australia menyerbu sebuah rumah di Melbourne sebagai sebahagian daripada operasi untuk menyiasat dakwaan tersebut.

Ketika diminta mengesahkan Bahagian Jenayah Perdagangan (CCID) tidak akan terlibat, Khalid menjawab, "Tidak pada masa ini."

"CCID tidak terlibat, buat masa ni tidak terlibat, seperti saya cakap tadi, tidak ada unsur CBT dalam kes ini," katanya/

 

MARA setakat ini mendakwa ia telah membayar kurang daripada nilai hartanah yang dikenali sebagai Dudley House itu.
 
Bagaimanapun ia telah meminta penjelasan daripada Mara Inc.
 
Majlis MARA akan bermesyuarat minggu depan bagi membincangkan laporan yang diberikan oleh Mara Inc itu.

[Baca berita penuh/asal]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini