mk-logo
Berita
Tan Sri, pegawai Pejabat AG ditahan
Diterbitkan:  Aug 1, 2015 3:52 AM
Dikemaskini: 1:32 PM

Seorang lelaki berpangkat Tan Sri yang juga bekas penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menjadi individu terbaru ditahan dalam siasatan berhubung skandal 1MDB.

Turut ditahan, seorang pegawai yang berkhidmat di Pejabat Peguam Negara (AG).

The Star hari ini melaporkan penahanan itu dibuat ada kaitan dengan siasatan dijalankan pasukan petugas khas yang dipertanggungjawab meneliti isu 1MDB dan dikaitkan dengan perdana menteri.

Pasukan petugas khas itu antara lain dianggotai pegawai dari SPRM, Bank Negara Malaysia dan diselaraskan oleh Pejabat Peguam Negara.

Siasatan dijalankan apabila timbul dakwaan berlaku pengaliran dana 1MDB ke akauan persendirian milik Datuk Seri Najib Razak.

Bagaimanapun siasatan dilihat tergendala apabila Tan Sri Abdul Gani Patail digugurkan daripada jawatannya sebagai Peguam Negara.

Isu itu mula ditimbulkan hasil laporan The Wall Street Journal yang menerbitkan salinan dokumen didakwa mereka sebagai bukti pengaliran dana berkenaan.

Najib sudah menafikan dakwaan berkenaan .

Beberapa individu juga dikaitan dengan laporan itu termasuk pemimpin pembangkang yang didakwa bertemu dengan beberapa warga asing di luar negara.

Pada masa sama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan mursyidul am parti itu Datuk Dr Haron Din membayangkan mereka juga sukar mempercayai tuduhan itu.

Sementara itu Bernama melaporkan, polis tidak menangkap Abdul Gani Patail.

Memetik kenyataan Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Law Hong Soon, pihak berkuasa juga mengingatkan orang ramai supaya tidak membuat spekulasi.

Jawatan Abdul Gani kini disandang bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

[Baca berita asal]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini