mk-logo
Berita
'Apa salahnya dengan Cina Babi, itu makanan mereka'

Ketua Umno bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Md Yunos telah menawarkan hujah gastronomi untuk menangkis dakwaan bahawa istilah 'Cina Babi' menghina masyarakat Cina.

Sambil menggesa semua pihak tidak mengeksploitasi perkara itu, beliau berkata, istilah 'babi' hanya menyinggung perasaan orang Melayu kerana memakan daging babi adalah haram dalam Islam.

"Anda perlu mendengar keseluruhannya, bukan hanya beberapa perkataan.

"Janganlah ambil perkataan (itu) sebagai isu. Bagi Melayu, babi itu sensitif.

"Tetapi bagi orang Cina, apa salahnya? Itu makanan mereka," katanya dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau menjawab soalan mengenai peserta perhimpunan baju merah semalam yang menggunakan istilah itu terhadap pemberita Cina.

[Baca berita asal]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini