BERITA

Individu 'sogok' kes Scorpene didakwa di Perancis

Susan Loone

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Jan 2016, 4:20 pagi

Pendakwaan pertama dibuat terhadap pihak didakwa memberi sogokan terhadap pegawai yang rapat dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam kes jualan kapal selam Scorpene oleh sebuah syarikat Perancis kepada Malaysia.

Ia berlaku selepas penantian hampir empat tahun.

Agensi berita Perancis melaporkan hari ini, pendakwaan dibuat terhadap bekas bos sebuah anak syarikat antarabangsa Thales – firma Perancis yang didakwa membayar komisen kepada pegawai kerajaan Malaysia.

Menurut AFP, Bernard Baiocco, 72, bekas presiden Thales International Asia (Thint Asia), didakwa pada 15 Disember tahun lalu atas tuduhan “aktif merasuah pegawai awam luar negara yang berkaitan dengan Najib Razak”.

Najib ketika itu bertugas sebagai menteri pertahanan.

Laporan itu menamakan penganalisis politik Abdul Razak Baginda sebagai pihak didakwa menerima sogokan itu. Razak Baginda tidak lagi berada di Malaysia pada masa ini.

Kerajaan pada 5 Jun 2002 mematerai rundingan bernilai RM3.7 bilion (1.035 bilion euro) dengan syarikat pembina kapal DCN International untuk membeli kapal selam Perancis bagi membentuk armada pertama kapal selam Malaysia.

Ketika dihubungi, Pengarah Pusat Melawan Rasuah dan Kronisme Cynthia Gabriel berkata “inilah saat yang kita nanti-nantikan”.

Cynthia antara sosok penting dalam saman berkaitan rundingan Scorpene yang difailkan oleh NGO hak asasi Suara Rakyat Malaysia (Suaram) di mahkamah Perancis.

[Baca berita asal]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.