Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dasuki berkata kesedaran dan kefahaman umat Islam hari ini tentang industri takaful berada pada tahap yang cetek dan sangat rendah.

Malah, Asyraf ( gambar ) berkata meskipun ia telah diperkenalkan sejak lebih 30 tahun lalu namun hanya dikuasai 10 peratus masyarakat sahaja.

"Kesedaran dan kefahaman umat Islam khususnya terhadap industri takaful ini masih berada pada tahap yang cetek dan sangat rendah sekali, yang mana berdasarkan statistik hanya 10 peratus walaupun sudah menjangkau (umur) 30 tahun," kata Asyraf.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas merasmikan seminar pemahaman takaful di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Bangi hari ini.

Justeru, Asyraf berkata sistem takaful atau sistem kewangan Islam tidak akan bermakna kalau tidak didukung masyarakat, khususnya umat Islam.

"Kerana kerajaan membina dan membangunkan industri ini dengan menubuhkan Bank Islam pertama pada 1983 kita dan 1984 takaful yang pertama atas dasar komitmen kerajaan terhadap pematuhan prinsip faktor syariah dan Islam yang mengharamkan riba dan segala perkara yang dilarang oleh Allah,"

"Ia bukan kerana faktor komersial sahaja yang berorientasikan keuntungan.

“Saya kira kalau berorientasikan keuntungan sudah tentu pada tahun 1984 adalah kemuncak yang pada ketika itu kita tidak sistem takaful apatah lagi pada ketika itu tidak ada satu negara yang menjalankan sistem perbankan Islam," kata Asyraf.

Malah, Asyraf berkata ketika ini pelan takaful ini majoritinya dikuasai bukan Islam yang lebih percaya kepada sistem kewangan ini.

"Ini pengalaman saya dalam sektor penyelidikan di mana bukan Islam lebih meyakini produk kewangan Islam yang tampak lebih baik dari produk konvensional, lebih telus dengan tidak ada caj tersembunyi yang sering kali dilakukan produk konvensional," ujar Asyraf.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS