Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Hanya lantik TKM Cina jika SUPP menang semua, kata Adenan
Diterbitkan:  May 13, 2016 11:13 AM
Dikemaskini: 11:16 AM

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem hari ini menafikan dirinya pernah menjanjikan beliau akan melantik timbalannya berbangsa Cina.

Menurut laporan Bernama, Adenan berkata, beliau cuma berjanji akan melantik menteri Cina dalam kabinet negerinya bagi mewakili kaum tersebut dalam pentadbiran Sarawak.

Beliau turut dilaporkan oleh agensi berita nasional sebagai berkata beliau mungkin melantik timbalan Cina jika SUPP menang semua 13 kerusi yang ditandinginya. SUPP hanya menang tujuh kerusi.

Adenan berkata demikian semasa sidang akhbar selepas majlis angkat sumpah kabinet barunya di Kuching.

Hanya seorang menteri Cina dalam kabinet itu iaitu bekas Presiden UPP, Wong Soon Koh sebagai menteri kewangan kedua, dan Presiden SUPP, Sim Kui Han as local government minister.

Ketua menteri itu sebelum ini dipetik oleh Borneo Post sebagai menggesa pengundi Cina agar memilih BN berbanding DAP jika mahukan timbalan ketua menteri kaum itu.

“Sudah tentu, itu pun jika mereka mahu menjadi kerajaan, satu jalan yang ada ialah dengan mengundi SUPP.

“Jika tidak mahukan itu, undilah DAP. Jika mahu (jawatan), anda undi SUPP. Dan selepas itu akan ada wakil Cina untuk jawatan timbalan ketua menteri dalam kabinet," Adenan dipetik berkata oleh Borneo Post.

Bagaimanapun, selepas pilihan raya negeri, akhbar berbahasa Inggeris memetik Adenan sebagai berkata bahawa sementara beliau gembira kerana undi Cina telah kembali ke BN, terpulang pada beliau untuk melantik atau tidak.

Lihat Komen
ADS