Berita Malaysiakini

Najib nafi jual negara kepada China

Diterbitkan  |  Dikemaskini

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak yang dalam rangka lawatan enam hari ke China hari ini menafikan bahawa pelbagai perjanjian yang ditandatangani adalah ibarat menjual negara.

Katanya, projek-projek infrastruktur berkenaan akan kekal milik Malaysia dan dikendalikan oleh rakyat Malaysia.

"Kelihatan ada yang seolah-olah tidak menyambut baik pelaburan dalam ekonomi Malaysia, dan seolah-olah tidak mahu yang melihat peluang pekerjaan, kemahiran dan peningkatan dalam kehidupan orang ramai .

"Ada yang mendakwa bahawa Malaysia sedang dijual. Ini tidak masuk akal dan adalah palsu," kata Najib dalam satu kenyataan.

Sepanjang lawatannya itu, 14 memorandum persefahaman (MoU) dan perjanjian bernilai RM143.64 bilion ditandatangani dengan China.

Selain itu, mereka turut memeterai 16 perjanjian dan MoU antara kerajaan dengan kerajaan.

Ini, kata Najib mengambarkan keyakinan kedua-dua negara dalam ekonomi satu sama lain serta hubungan baik dan kepercayaan, yang dibina antara China dan Malaysia. [Baca berita penuh]

Sementara itu, Bernama melaporkan perdana menteri menyelar pihak yang menyebarkan cerita untuk menakut-nakutkan rakyat negara ini kononnya Malaysia sedang dijual melalui pelbagai perjanjian perniagaan bernilai lebih RM140 bilion yang ditandatangani dengan China semasa lawatan seminggu beliau ke negara itu.

Beliau berkata dakwaan demikian adalah tidak benar sama sekali.

"Nampaknya ada sesetengah pihak yang kelihatan tidak menyambut baik pelaburan ke dalam ekonomi Malaysia ini dan nampaknya tidak mahukan hasilnya yang membawa pekerjaan, kemahiran dan penambahbaikan terhadap kehidupan rakyat.

"Ada yang menyebarkan cerita untuk menakut-nakutkan kononnya Malaysia sedang dijual. Ini tidak masuk akal dan adalah palsu sama sekali," katanya dalam kenyataan hari ini.

Najib berkata lawatan rasmi beliau ke China, yang merupakan gergasi ekonomi, membuka laluan kepada termeterainya 14 memorandum persefahaman (MoU) dan perjanjian antara perniagaan dengan perniagaan bernilai RM143.64 bilion, di samping 16 MoU dan perjanjian antara kerajaan dengan kerajaan.

Menurut beliau, ia merupakan suatu undi kepercayaan yang besar terhadap ekonomi satu sama lain serta hubungan muhibah dan kepercayaan yang telah dibina antara China dan Malaysia.

Najib menegaskan bahawa projek infrastruktur yang terkandung dalam perjanjian berkenaan akan terus menjadi milik Malaysia dan dikendalikan rakyat Malaysia sendiri.

"Bagaimanapun, demi manfaat bersama, kita membinanya secara kerjasama dengan rakan kita dari China, sama seperti firma Malaysia mengadakan usaha sama dalam melaksanakan projek termaju di seluruh China," kata perdana menteri.

Najib berkata perjanjian berkenaan akan menyemarakkan lagi ekonomi Malaysia serta membantu seluruh rakyat negara ini untuk mendapatkan peluang lebih baik serta menikmati kehidupan lebih makmur.

"Ini kerana semua perjanjian ini sebenarnya adalah untuk seluruh rakyat kita. Ia sama seperti beribu-ribu penternak burung layang-layang dan setengah juta pekebun kecil sawit kerana ia diusahakan untuk syarikat terkenal," kata Najib.

Beliau menegaskan bahawa perjanjian berkenaan akan mengukuhkan lagi hubungan ekonomi Malaysia-China dan memberi manfaat ketara kepada rakyat untuk beberapa dekad akan datang.

Perjanjian yang ditandatangani itu akan memberi manfaat besar dan berkekalan kepada Malaysia, kata beliau, dan mengambil contoh projek Landasan Kereta Api Pantai Timur, yang akan membawa transformasi sepenuhnya kepada pantai timur Semenanjung Malaysia.

Najib berkata semua perjanjian yang ditandatangani itu akan memastikan hasil pembangunan negara dikongsi secara sama rata, dengan kereta api berkenaan bertindak sebagai landasan bagi koridor baharu pertumbuhan bagi Malaysia.

Beliau juga menyentuh tentang Saluran Paip Gas Trans Sabah yang akan memberi jaminan tenaga dan merancakkan lagi pembangunan ekonmomi di negeri itu demi kebaikan rakyatnya.

"Pembaharuan perjanjian kerjasama pertahanan kita, disertai perjanjian pertahanan besar-besaran pertama antara kedua-dua negara, dengan pembinaan empat kapal misi pesisir, akan meningkatkan lagi hubungan keselamatan antara
kedua-dua negara.

"Kita perlu berganding bahu untuk menentang ancaman keselamatan dan golongan pelampau di rantau kita," kata Najib.

Perdana Menteri hari ini mengumumkan pelantikan jutawan internet China, Jack Ma sebagai penasihat ekonomi digital kerajaan.

Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan perkara itu semasa melancarkan Pavilion Pelancongan Alitrip Malaysia, satu platform e-Dagang untuk pelancongan di Beijing Jumaat.

Sebelum itu, Ma yang juga pengasas dan pengerusi eksekutif Kumpulan Alibaba mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri dan meluangkan masa kira-kira setengah jam sebelum kedua-duanya beredar ke majlis pelancaran.