Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Lihat apa jadi pada Singapura, kata Dr M
Diterbitkan:  Dec 6, 2016 11:33 PM
Dikemaskini: 3:41 PM

Berita mengenai petempatan baru sedang dibina untuk jutaan orang di wilayah Iskandar Malaysia mendorong bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tertanya-tanya nasib apakah akan menimpa Johor.

Dalam posting terbaru di blognya Dr Mahathir berkata laporan Bloomberg menyatakan di sekitar Johor Bahru ada 60 projek perumahan sedang dibangunkan dan boleh menempatkan 1.5 juta orang.

Namun kata Dr Mahathir, tidak diketahui siapakah yang akan mengisi bangunan pencakar langit di kawasan Iskandar Malaysia itu.

"Masuk akalkah jika orang Johor, Melayu, Cina dan India seramai 1.5 juta berpindah untuk tinggal dalam projek-projek mewah ini? Tak masuk akal," katanya dalam entri berjudul Kerakyatan.

Kata beliau apa yang "masuk akal" ialah 1.5 juta orang asing bakal menetap di sekitar Johor Bahru.

Beliau turut membangkitkan dakwaan bahawa orang asing itu akan berada di kawasan petempatan berkenaan selama tiga bulan saja sempena musim sejuk di negara asal mereka.

"Sudah ada syarat dan perjanjiankah? Bolehkah kita gambarkan 700,000 orang terbang ke Johor untuk tinggal tiga bulan dan selepas itu 700,000 orang ini terbang balik dan tinggal bandar raya Iskandar kosong selama sembilan bulan.

"Fikirkan 1.5 juta juta manusia mengosongkan bandar, pangsapuri, kedai, kilang selama sembilan bulan. Sunyi senyap Johor Bahru. Masuk akal?

"Jika 1.5 juta juta orang asing ini pilih untuk tinggal, untuk bekerja untuk berniaga, untuk melahirkan anak sepanjang tahun dapatkah (Menteri Besar Johor, Datuk) Mohamed Khaled (Nordin) menghalau mereka keluar?" tanyanya lagi.

Dr Mahathir yang kini lantang mengkritik kerajaan selepas menjadi pembangkang turut mempertikaikan status orang asing terbabit dan kemungkinan mereka menuntut kerakyatan Malaysia.

"Apa kata kalau senyap-senyap mereka diberi IC (kad pengenalan) Malaysia sebelum PRU 14?" katanya.

'Tahniah' untuk MB

Baru-baru ini ketika berceramah di Krubung, Melaka Dr Mahathir berkata 700,000 orang dari China akan diberikan kad pengenalan Malaysia dan membolehkan mereka mengundi dalam PRU ke-14 nanti.

Dakwa beliau ia adalah sebahagian daripada perjanjian yang diusahakan Datuk Seri Najib Razak semasa melawat China baru-baru ini.

Kata Dr Mahathir warga China itu akan dibawa masuk ke Forest City yang menjadi sebahagian daripada Iskandar Malaysia.

Laporan Bloomberg turut menyatakan pemaju Forest City sedang aktif menarik pelabur dari China.

Turut didakwa ialah pertambahan jumlah penerbangan AirAsia antara Johor Bahru - Guangzhou pada April bagi memudahkan lebih ramai pelabur China ke Johor.

Ekoran itu Khaled menafikan dakwaan Dr Mahathir dan menganggapnya sebagai "tidak masuk akal".

Kata Khaled tuduhan bekas presiden Umno itu hanya untuk menakut-nakutkan rakyat Johor dan mahu melihat negeri itu gagal dalam mencapai cita-citanya.

Khaled juga menyatakan projek Forest City memakan masa kira-kira 30 tahun, dan antara perkara yang menjadi tarikan pelaburan ke Johor adalah kos perniagaan dan sara hidup yang rendah berbanding Singapura dan Kuala Lumpur.

Dr Mahathir kemudian secara sinis mengucapkan tahniah kepada Khaled kerana mempunyai 1.5 juta orang asing di sekelilingnya.

"Kepada Mohamed Khaled, Menteri Besar Johor, saya ucap tahniah. Awak akan dapat 1.5 juta orang asing di sekeliling awak. Mereka kononnya tidak akan menjadi rakyat. Tetapi mereka akan berada di sekeliling kamu.

"Hanya dengan adanya 1.5 juta orang asing di Johor, (ia) akan menjadi masalah kepada kamu.

"Lihat apa jadi kepada Singapura. Hanya kerana komposisi penduduknya tidak seperti di Malaysia, kita terpaksa keluarkan Singapura dari Malaysia.

"Apabila Johor Bahru dikelilingi 1.5 juta orang asing, apakah kita akan merdekakan wilayah Iskandar? Na'uzubillah," katanya.

Lihat Komen
ADS