Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz menepis dakwaan yang berkisar mengenai peguam Tan Sri Shafee Abdullah menerima bayaran sejumlah RM9.5 juta daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Bayaran tersebut dikatakan dilunaskan semasa perbicaraan kes liwat kedua membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya tidak percaya. Mengapa Najib kena bayar? Kerajaan perlu bayar (Shafee) bukan Najib. Sarawak Report tiada kredibiliti," kata Nazri kepada Malaysiakini.

Nazri yang merupakan bekas menteri undang-undang juga menolak apabila ditekan sama ada senario itu - jika benar - akan memberi kesan kepada keputusan perbicaraan Anwar.

"Tidak, tidak sepatutnya. Satu-satunya perkara yang boleh mengubah keputusan ialah jika hakim merasakan berbaloi.

"Ia bukan seperti jika kamu bayar RM10 juta (kepada pendakwa) maka perbicaraan akan menjadi cepat, jika kamau bayar RM5 juta, perbicaraan menjadi perlahan," jelas beliau menambah pendakwa dibayar untuk mendakwa.

Kata Nazri, beliau tidak tahu jumlah bayaran kepada Shafee.

Sebelum ini, kerajaan memberitahu Parlimen bahawa Shafee dibayar bayaran sebanyak RM1,000 untuk bertindak sebagai pendakwa utama dalam kes itu.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini