Kit Siang saran moratorium susulan pengunduran Anwar

   

Selepas kenyataan Datuk Anwar Ibrahim untuk menarik dirinya sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan menimbulkan pelbagai reaksi, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang hari ini menyarankan moratorium sebulan dilaksanakan oleh pemimpin pembangkang.

Lim berkata tindakan itu adalah untuk mengelakkan sebarang kenyataan negatif dan taklimat tertutup yang boleh dieksploitasi untuk menjejaskan Pakatan Harapan.

Beliau mengakui bahawa dalam beberapa bulan lalu, terdapat terlalu banyak berita dan laporan negatif tentang mereka.

"Pandangan yang keras, perbahasan dan perbezaan dalam Pakatan Harapan dan kalangan pemimpin HARAAPN mesti diteruskan, tetapi hanya secara tertutup, kerana kita tidak boleh memberi peluru kepada jentera propaganda Umno dan BN serta askar siber mereka untuk terus merekayasa berita dan maklumat palsumengenai Pakatan Harapan.

"Untuk bulan-bulan akan datang, pastikan pandangan keras, perbahasan, dan perbezaan dalam Pakatan Harapan diteruskan secara tertutup dalam majlis Pakatan Harapan dan disalurkan untuk membina konsensus dan perpaduan Pakatan Harapan - jauh daripada silau publisiti media yang bermusuhan."

Lim berkata parti-parti Pakatan Harapan dan pemimpin mereka perlu memaparkan imej positif untuk membina pakatan yang bersatu dan padu serta menumpukan isu-isu yang membimbangkan rakyat Malaysia, seperti 1MDB dan FGV.

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN:
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda