Malaysiakini
BERITA

Cendol pula didakwa dari Indonesia

Diterbitkan
Dikemaskini 4 Okt 2017, 10:55 pagi

GLOBAL I Selepas kuih popia menjadi pertikaian dan menimbulkan rasa tidak puas hati kalangan masyarakat Indonesia apabila disenarai sebagai warisan Malaysia, kini cendol juga didakwa berasal dari negara itu.

Hal itu berlaku selepas CNN International menyenaraikan cendol antara 50 minuman terlazat di dunia, dengan menyebut ia berasal dari Malaysia.

Kompas Travel melaporkan, seorang pensyarah dari fakulti sastera di Yogyakarta, Heri Priyatmoko berkata, beliau percaya minuman itu berasal dari Indonesia.

"Cendol diduga berasal dari Indonesia. Hal itu dibuktikan dengan meluasnya cendol di wilayah desa sejak dahulu hingga kini," katanya pada Selasa.

Heri berpendapat bahan-bahan bagi pembuatan cendol merupakan produk biasa yang boleh ditemui di kampung-kampung di Indonesia.

Katanya, resepi yang diperbuat daripada tepung beras itu merupakan sejarah kebudayaan bagi penduduk pedalaman dan bahan-bahannya juga mudah disediakan tanpa perlu dimport.

Selain itu, cendol juga dikenali dengan nama dawet, mungkin tersebar luas di Asia Tenggara kerana ekologi kawasan sawah yang mirip dengan Indonesia, katanya.

Sementara itu, Kompas juga menemubual pemilik gerai minuman 'Radja Cendol', Danu Sofwan yang berharap cendol didaftarkan sebagai warisan budaya dari Indonesia seperti rendang dan pempek.

Katanya, beliau juga telah menghubungi kementerian kebudayaan Indonesia melalui email tetapi masih belum menerima sebarang jawapan.

"Cukup ironi kerana di Malaysia cendol lebih dihargai. Terbalik dengan di Indonesia, yang senarainya panjang berasal dari luar," kata Danu.

Pada 2015, satu demonstrasi diadakan di depan pejabat Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta sebagai usaha untuk menghalang kuih popia disenarai sebagai masakan warisan Malaysia.

Kumpulan Forum Masyarakat Peduli Budaya Indonesia (Formasbudi), mendakwa popia atau lumpia merupakan makanan khusus dari Semarang.

Selain popia, sebahagian rakyat Indonesia sebelum ini mendakwa lagu Rasa Sayang, batik, wayang kulit dan tarian ngajat berasal dari republik itu.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.