mk-logo
Berita
Gadis belon kuning sekali lagi dibebaskan

Mahkamah Majistret Kuala Lumpur sekali lagi membebaskan Bilqis Hijjas daripada tuduhan berkelakuan menghina yang boleh menggangu keamanan.

Bilqis didakwa atas kejadian pada 31 Ogos 2015 apabila dia melontarkan tiga biji belon di majlis yang dihadiri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di pusat membeli-belah Pavilion Kuala Lumpur.

Perkataan "media bebas," "demokrasi," dan "keadilan" tertera pada belon kuning berkenaan.

Majistret Muhamad Faizal Ismail berkata keterangan Bilqis adalah konsisten dengan dakwaannya sebelum ini bahawa beliau mahu menarik perhatian perdana menteri terhadap prinsip-prinsip Perlembagaan Persekutuan menerusi tindakannya.

Di samping itu, keterangan saksi dan CCTV menunjukkan bahawa acara itu berlangsung tanpa halangan dan Bilqis menyerah diri kepada anggota keselamatan.

"Keterangan saksi bahawa perbuatannya akan menyebabkan kemarahan (di kalangan penonton acara) adalah semata-mata andaian.

"Keterangan tertuduh yang dia meniup dan melontarkan belon untuk menarik perhatian perdana menteri kepada prinsip-prinsip Perlembagaan Persekutuan tidak dipertikaikan," kata Muhamad Faizal ketika mengarahkan pembebasan Bilqis.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini