BERITA

Felda lapor pemaju tanah pada polis

Alyaa Alhajri

Diterbitkan
Dikemaskini 21 Dis 2017, 12:26 tengahari

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) membuat laporan polis terhadap kemungkinan penipuan melibatkan pemaju induk untuk projek yang dibina atas tanahnya di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Pengerusi Felda Tan Sri Shahrir Samad berkata laporan terhadap syarikat itu untuk mendapatkan semula pemilikan untuk empat bidang tanah yang keseluruhannya dianggar bernilai RM270 juta.

Katanya, walaupun pemaju induk telah dilantik untuk projek itu, pemilikan tanah itu harus kekal di pihak Felda.

Shahrir juga berkata, Felda membuat laporan polis setelah kronologi penuh kes itu dibangkitkan oleh Jabatan Perdana Menteri dan peguam negara.

“Syarikat itu telah diberikan surat kuasa wakil dan memindahkan pemilikan tanah kepada mereka.

“Surat kuasa wakil itu diberikan pada 3 Jun 2014, tetapi hanya diterima oleh lembaga pengarah Felda pada 2 September 2014,” kata Shahrir.

Malaysiakini tidak menamakan syarikat itu buat masa ini sementara menunggu maklum balas rasmi pihak itu.

[Baca berita asal]

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.