Malaysiakini
BERITA

Singapura timbang pinjaman untuk projek HSR ke KL

Massita Ahmad & Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 19 Feb 2018, 2:22 tengahari

Singapura akan mewujudkan Dana Prasarana Rel bernilai S$5 bilion (S$1=RM2.96) tahun ini bagi projek laluan kereta api utama pada masa depan, kata Menteri Kewangan, Heng Swee Keat.

“Jumlah ini akan ditambah pada tahun-tahun berikutnya jika kedudukan fiskal kita mengizinkan,” katanya sewaktu membentangkan Bajet 2018 republik berkenaan di Parlimen, di Singapura, hari ini.

Heng berkata, bagi pelaburan prasarana Singapura, “cabaran utamanya adalah perbelanjaan tertentu akan menjadi sangat tinggi dengan pelaburan pendahuluan yang besar.

“Namun, faedahnya akan dapat dinikmati bertahun-tahun,” katanya
Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat juga akan menimbang untuk membuat pinjaman bagi projek akan datang seperti projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura dan Rapid Transit System Link Johor Bahru-Singapura (HSR), kata Heng.

Singapura naik kadar GST

Bagi mengukuhkan hasilnya, Singapura bercadang menaikkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebanyak dua mata peratusan, daripada 7.0 kepada 9.0 peratus, bagi tempoh dari 2021 dan 2025.

“Masa yang tepat akan bergantung kepada kedudukan ekonomi, berapa banyak perbelanjaan kami berkembang dan sejauh mana prestasi cukai sedia ada kami,” katanya.

Bagaimanapun, Heng berkata, Singapura dijangka meningkatkan kadar GST itu lebih awal daripada tempoh berkenaan.

“Kenaikan GST perlu kerana, walaupun selepas melihat pelbagai pilihan untuk menguruskan perbelanjaan masa hadapan, menerusi perbelanjaan berhemah, simpanan dan pinjaman untuk prasarana, masih terdapat jurang.

“Menaikkan GST sebanyak dua mata peratusan akan memberikan kita hasil kira-kira 0.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) setahun,” katanya.

Bagi Bajet 2018 Singapura, ia akan terus berkembang, kata Heng.

Menurutnya, jumlah keseluruhan perbelanjaan kementerian-kementerian dijangkakan sebanyak S$80.0 bilion, atau 8.3 peratus lebih tinggi berbanding 2017.

“Secara keseluruhan, kita jangkakan sedikit bajet defisit iaitu S$0.6 bilion, atau 0.1 peratus dari KDNK,” katanya.


-Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.