BERITA

St Kitts and Nevis batalkan pasport Jho Low

Diterbitkan
Dikemaskini 8 Nov 2018, 7:53 pagi

Negara Saint Kitts and Nevis telah membatalkan pasport yang dikeluarkannya kepada ahli perniagaan dalam buruan, Low Thaek Jho atau dikenali sebagai Jho Low.

Pentadbiran negara di kepulauan Caribbean itu membuat keputusan tersebut pada Jun lalu, berikutan pengumuman Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Malaysia mahu menangkap Low yang terkait dengan skandal 1MDB.

Penerbitan mingguan, St Kitts & Nevis Observer dalam laporan beritanya berkata Low menjadi warga negara ekonomi Saint Kitts and Nevis pada 2011, tetapi tidak pernah memasuki negara itu.

"Jho Low menjadi warga negara ekonomi St Kitts dan Nevis bawah pentadbiran (perdana menteri) Denzil Douglas pada tahun 2011, tetapi tidak pernah memasuki negara ini. Rekod imigresen menunjukkan bahawa Jho Low tidak pernah memasuki mana-mana pelabuhan di St Kitts dan Nevis.

"Pada 8 Jun, Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad mengumumkan bahawa Malaysia sedang berusaha menangkap pembiaya, yang dipercayai berada di luar negara.

"Pentadbiran Perdana Menteri Timothy Harris mengambil keputusan, selepas membuat pertimbangan, untuk membatalkan pasport Saint Kitts dan Nevis yang dibawa Jho Low melalui Interpol pada bulan Jun lalu," kata laporan berita yang diterbitkan pada hari Selasa.

Jabatan Imigresen Malaysia pada bulan Julai dilaporkan mengesahkan Low mempunyai pasport yang dikeluarkan oleh Saint Kitts dan Nevis, menggunakan namanya sendiri.

Pasport Malaysia yang dipegang Low juga telah dibatalkan Jabatan Imigresen pada bulan Jun lalu atas permintaan SPRM berkaitan siasatannya terhadap 1MDB.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.