Malaysiakini
BERITA

UKM didakwa halang program Isham Rais

Diterbitkan
Dikemaskini 20 Nov 2018, 4:03 petang

Aktivis sosial Hishamuddin Rais mendakwa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah membatalkan program kuliahnya berkenaan politik semasa, malam ini.

Hishamuddin berkata kuliah itu sepatutnya berlangsung pada pukul 8.30 malam tadi di sudut pidato UKM di Bangi, Selangor, tetapi penganjur kemudian memaklumkan pentadbiran universiti melarang ia diteruskan.

"Program ini anjuran kumpulan mahasiswa dan pensyarah UKM. Universiti adalah tempat segala bentuk ilmu dibentang, dibincang, ditolak atau diterima.

"Justeru saya kesal (kerana) dalam 'Malaysia baru' masih ada sekatan dan penindasan terhadap diri saya. Masih terdapat halangan untuk saya membawa pencerahan pendebatan dan pertukaran fikrah," katanya dalam kenyataan.

Malaysiakini telah menghubungi pihak UKM bagi mendapatkan respons mereka.

Beliau meminta Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik mengkaji semula dasar-dasar yang disifatkannya sudah lapuk tetapi masih dilaksanakan di universiti.

Menurutnya, program itu anjuran kumpulan Diskopi - merangkumi mahasiswa dan pensyarah - dan ia adalah program ketiga anjuran mereka.

"Saya mengangkat topi kepada mereka ini yang berani menjalankan program perbincangan secara ilmiah dan intelektual," katanya lagi.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.