mk-logo
Berita
SPR tumpu keluarkan nama pengundi hantu, meninggal dunia
Diterbitkan:  Nov 30, 2018 4:33 AM
Dikemaskini: 4:33 AM

Keutamaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ketika ini adalah membersihkan senarai daftar undi dari pengundi hantu dan yang sudah meninggal dunia, kata pengerusinya Azhar Azizan Harun hari ini.

"Ada 73,000 pengundi berumur lebih 90 tahun dengan yang paling tua berumur 150 tahun.

"Daripada jumlah ini, kita dapati bahawa hanya 11,000 yang mengundi, yang bererti mereka masih hidup," katanya kepada media ketika ditemui di forum pembaharuan pilihan raya yang diadakan di kompleks parlimen.

Proses pembersihan itu, katanya akan mengambil masa sebulan.

SPR juga sedang meneliti untuk memadam baki 62,000 pengundi berumur 90 tahun ke atas yang sudah meninggal dunia.

Bagi mengelakkan nama individu yang sudah meninggal dunia tersenarai dalam daftar undi, katanya, SPR sedang membangunkan sistem yang membolehkan mereka mengenal pasti pengundi yang sudah meninggal dunia.

"Kita sudah berhubung dengan pihak berkuasa yang berkaitan dan kita akan tahu apabila pengundi meninggal dunia sebaik balai polis memaklumkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) apabila ketika menerima sijil kematian," katanya.

[Berita lanjut menyusul]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini