Malaysiakini
BERITA

Penganalis jangka bil elektrik naik tahun depan

Diterbitkan

Bil elektrik dijangka mengalami kenaikan berikutan Dana Industri Elektrik (EIF) dijangka habis pada tahun depan.

Beberapa penganalisis percaya EIF yang digunakan untuk menyerap kenaikan kos dalam bentuk surcaj itu sedang menyusut.

Tambahan pula, pengusaha berkemungkinan besar akan menanggung surcaj bulanan elektrik yang lebih tinggi bermula Mac sehingga Jun tahun depan, iaitu sebanyak 2.55 sen/Kwh.

Surcaj baru bagi separuh pertama tahun depan lebih tinggi berbanding surcaj semasa iaitu 1.35sen/Kwh memandangkan Suruhanjaya Tenaga meluluskan Tenaga Nasional Bhd (TNB) untuk meneruskan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).

Buat masa ini, pengguna domestik tidak terjejas secara langsung kerana menerima subsidi daripada EIF.

“Dana itu (EIF) akan habis tidak lama lagi, kemungkinan pada tahun depan. Ini akan memberi kesan kepada pengguna domestik,” ulas dua penganalisis dalam sektor tenaga, seperti dipetik oleh New Straits Times.

Seorang lagi penganalisis berkata, sekiranya peningkatan surcaj itu agak tinggi, industri pengeluaran yang banyak bergantung pada penggunaan mesin mungkin terpaksa memindahkan kos tersebut kepada pengguna.

Sementara itu, Ketua Penyelidikan Rakutan Trade, Kenny Yee pula berkata, rancangan untuk meliberalisasi penghantaran dan bekalan tenaga yang dapat meningkatkan kecekapan mampu mengurangkan kos elektrik.

Kos ketidakseimbangan bagi jangka masa antara Julai dan Disember tahun ini dicatatkan sebanyak RM1.8 bilion atau boleh diterjemah kepada 3.43sen/Kwh.

Bagaimanapun, MIDF Research menjelaskan tidak semua kos ketidakseimbangan akan melalui mekanisme ICPT pada separuh pertama tahun hadapan, mengambil kira penyelrasan kos dan hasil oleh TNB. 

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.