Malaysiakini
BERITA

PM: Malaysia mungkin teruskan ECRL, pada skala lebih kecil

Diterbitkan
Dikemaskini 2 Jan 2019, 2:13 pagi


Projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL), yang digantung pada Julai lepas, boleh diteruskan pada skala yang lebih kecil sekiranya China bersetuju, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Beliau mengakui bahawa kedua-dua negara masih dalam perbincangan mengenai perkara itu dan belum mencapai penyelesaian yang terbaik.

"Apa yang kita cuba lakukan ialah memastikan kita tidak akan menghabiskan banyak wang manakala China tidak akan mengalami kerugian," kata Mahathir kepada Sin Chew Daily dalam temu bual pada hari Isnin.

Malaysia berada dalam dilema antara membayar ganti rugi besar sebaik sahaja projek itu ditamatkan secara rasmi dan kekurangan kemampuan kewangan untuk meneruskan projek itu, katanya.

Oleh itu, Malaysia akan membuat pindaan kepada projek itu atau mencari cara lain supaya perbelanjaan kerajaan akan dikurangkan.

"Kami sedang berunding - secara rasmi atau tidak rasmi - dengan mereka, kepada mereka, ini adalah kontrak yang menguntungkan, jadi mereka enggan membuat perubahan," katanya.

Sebelum Pilihan Raya Umum ke-9, Pakatan Harapan berikrar untuk menamatkan projek ECRL kerana terdapat kekurangan dari segi kontrak dan pinjaman projek, kata Mahathir.

"Tetapi ini tidak mudah kerana kami terikat dengan kontrak dan tidak dapat menamatkan projek dengan mudah kerana kami tidak mempunyai wang untuk membayar China ... Kami telah membayar banyak wang kepada China selepas penangguhan itu," katanya.

Projek ECRL bernilai RM81 bilion telah diluluskan oleh kabinet pada Oktober 2016. Pembinaan itu akan dikendalikan oleh China Communication Construction Company Ltd (CCCC) manakala pembiayaan itu akan disediakan oleh Bank Eksport-Import China (Exim Bank of China).

Malaysia akan dapat memperoleh sebahagian daripada pinjaman dari Exim Bank of China dengan syarat bahawa CCCC membina keretapi itu.

[Baca berita penuh]


Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.