Malaysiakini
BERITA

Dr M: Kita bukan mahu batal ECRL tapi tak mampu bayar

Faisal Asyraf

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Jan 2019, 4:36 pagi

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) akan menambah hutang negara sekiranya diteruskan.

"Kita bukan tidak mahu anugerahkan kontrak tetapi tak mampu bayar sebab kos projek mungkin melebihi RM100 bilion. Ini akan merosakkan kita.

"Kita memahami semua parti terlibat, kita bukan mahu membatalkan kontrak tetapi kita berdepan kekangan kewangan," katanya.

Tambah pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu, jumlah pampasan yang perlu dibayar kepada kontraktor projek ECRL akan lebih besar berbanding hutang negara dalam sekiranya projek itu diteruskan.

Mahathir berkata demikian pada sidang akhbar selepas pelancaran Pelan Antirasuah Nasional 2019-2023 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya hari ini.

Status projek ECRL sebelum ini dipersoal susulan terdapat percanggahan kenyataan antara Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali.

Sabtu lalu, Mohamed Azmin berkata kabinet telah memutuskan untuk penamatan kontrak projek berkenaan yang diputuskan melalui mesyuarat dua hari sebelumnya.

Lim kemudian dilapor media sebagai "terkejut" dengan pengumuman yang dibuat Mohamed Azmin dan tidak menolak kemungkinan menteri hal ehwal ekonomi itu "tidak dimaklumkan perkara tertentu" berhubung projek berkenaan.

Lim kemudian menjelaskan bahawa beliau terkejut dengan masa pengumuman itu dan bukannya isi kandungan Mohamed Azmin.

Mengulas perkara itu, Mahathir mengakui terdapat "kesilapan" dalam pengumuman berkenaan.

"Kadang-kadang, sesetengah menteri buat pengumuman lebih awal daripada sepatutnya," katanya.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.