BERITA

Gempar! Komplot kerajaan, hakim, swasta tipu duit rakyat

Diterbitkan
Dikemaskini 14 Feb 2019, 1:00 tengahari

Dalam satu tuduhan mengemparkan, Hakim Mahkamah Rayuan Hamid Sultan Abu Backer mendakwa bahawa terdapat hakim-hakim tertentu yang membantu pihak swasta untuk menipu duit rakyat.

Beliau menyebut tentang perkara itu dalam satu afidavit sokongan terhadap permohonan peguam Sangeet Kaur Deo hari ini untuk mengisytiharkan bahawa ketua hakim negara gagal mempertahankan integriti dan kredibiliti badan kehakiman berhubung dua kejadian campurtangan dalam badan berkenaan.

Hamid mendakwa cara penipuan itu dilakukan melalui penama politik yang memeterai kontrak dengan kerajaan.

Sebaik kerajaan membatalkan kontrak, beliau mendakwa, pihak swasta akan mengheret kerajaan ke mahkamah untuk menuntut pampasan.

"Saya akan memberikan contoh. Kerajaan akan membuat kontrak dengan seorang penama politik tanpa hasrat untuk menghormatinya.

"Selanjutnya kerajaan akan menamatkan kontrak dan penama akan menyaman kerajaan untuk melanggar kontrak.

"Kerajaan boleh merekodkan penghakiman persetujuan yang menerima liabiliti dan bersetuju untuk menilai ganti rugi.

"Modus operandi ini terus berlaku untuk menafikan tuntutan palsu oleh tuntutan palsu," katanya.

Hamid yang masih berkhidmat sebagai seorang hakim, berulang kali menegaskan perlunya sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat perkara ini.

Dalam usaha untuk menggagalkan kes-kes seperti itu, hakim tersebut berkata bahawa beliau membuat jurisprudens supaya perjanjian yang tidak adil dengan kerajaan, yang akan menyebabkan kontrak tidak dapat dilaksanakan berdasarkan kepentingan dasar awam.

"Modus operandi ini bukan sahaja haram tetapi juga tidak berperlembagaan.

"Untuk menangkap tindakan-tindakan ini, saya membangunkan perundangan yang berkaitan dengan penipuan ke atas memasuki perjanjian terma tidak adil dengan kerajaan.

"Ini akan membuat kontrak tidak dapat dikuatkuasakan berdasarkan dasar awam. Doktrin ini dikembangkan dan disebut dalam beberapa kes," katanya.

Hamid mendakwa bahawa hakim kanan tertentu yang dirujuknya sebagai "ARLC" pernah cuba memalukannya selepas jurisprudens beliau menghalang hakim itu membantu penama ahli politik tertentu.

“Banyak penghakiman saya mengenai perkara-perkara komersial yang menyokong kerajaan telah diabaikan oleh hakim-hakim tertinggi.

“Sebabnya ialah parti-parti swasta yang secara langsung menjadi alat ahli politik mencipta kontrak dengan kerajaan untuk menipu dana awam. Mahkamah tertinggi dianggap bersimpati kepada mereka,” katanya.

[Baca berita penuh]

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.