Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
3 pucuk surat pada Anwar tak dilayan, dedah Zuraida

Tindakan Presiden PKR Anwar Ibrahim tidak melayan tiga pucuk surat yang dihantar bagi membincangkan perihal parti itu merupakan sebab naib presidennya Zuraida Kamaruddin tidak hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP).

Zuraida berkata surat itu dibuat bagi mengadakan pertemuan dengan Anwar bersama ahli MPP yang terpilih bagi menyelesaikan perselisihan yang berlaku.

“Permintaan itu untuk kita reconcile, buat masa ini belum dilayan. Dah tiga surat yang kami keluarkan kepada pejabat presiden.

“Surat pertama dia jawab dia ke Mekah dan kami beri surat kedua nak minta pertemuan lagi dengan beliau.

“Dan surat ketiga kita dah keluarkan Isnin lepas masih lagi minta pertemuan dengan presiden di kalangan dengan ahli pimpinan pusat yang terpilih dalam pemilihan parti,” katanya.

Sebelum itu Zuraida merasmikan Kayuhan Wanita 2019 di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) di Putrajaya, hari ini.

Zuraida berkata demikian ketika ditanya mengapa beliau tidak menghadiri Mesyuarat MPP berkenaan.

Menurut Zaraida, perkara itu merupakan maklumat awal yang boleh didedahkan kepada pemberita.

“Mungkin peringkat awal, boleh cukup saya cakap ada beberapa perkara yang kita buat permintaan pada presiden yang belum lagi dapat beliau tunaikan.

“Itu maklumat awal,” katanya.

Ahad lalu, beberapa pemimpin PKR masih tidak hadir ke mesyuarat MPP parti itu walaupun peringatan telah dikeluarkan oleh setiausaha agungnya, Saifuddin Nasution.

Antara mereka ialah Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, Naib Presiden PKR, Zuraida dan Pengerusi PKR Selangor, Amirudin Shari.

Mengulas lanjut, Zuraida juga bingung Saifudin dan Pengerusi PKR Perak Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak seolah-olah tidak mengetahui berkaitan surat berkenaan.

“Ada dua kenyataan dari Farhash dan Saifudin seolah-olah macam tak tahu beliau (Anwar) terima surat tu,” katanya.

Ditanya mengapa terlalu sukar kepimpinan PKR duduk berbincang mengenai parti, Zuraida berkata:

It’s OK, dalam parti kena ada move untuk reconcile, it’s OK,” katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS