Malaysiakini
BERITA

Komik diberi pada presiden Xi Jinping bukan hadiah rasmi PM

Diterbitkan
Dikemaskini 18 Okt 2019, 4:51 petang

Komik 'Inisiatif Jalur dan Jalan- Meraih Manfaat Bersama' yang disampaikan kepada presiden China, Xi Jinping bukan hadiah rasmi dan diberikan tanpa mengikut prosedur, kata Pejabat Perdana Menteri hari ini.

"Di dalam komik tersebut tertera gambar YAB Tun Dr Mahathir Bin Mohamad dan keterangan yang menyebut buku komik ini dihadiah kepada Presiden Xi Jinping oleh perdana menteri sendiri semasa pertemuan dua hala sewaktu di Forum Jalur dan Laluan untuk Kerjasama Antarabangsa ke-2.

"Pejabat Perdana Menteri ingin memaklumkan bahawa buku ini bukan hadiah rasmi semasa pertemuan tersebut dan ia dibawa tanpa melalui prosedur dan saluran yang betul," jelasnya dalam satu kenyataan malam ini.

Kenyataan itu juga menjelaskan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad tidak terlibat dalam penerbitan komik berkenaan.

"Perdana Menteri tidak pernah terlibat di dalam penerbitan buku ini atau mengetahui isi kandungannya.

"Beliau juga tidak pernah memberi persetujuan agar gambar beliau digunapakai untuk apa-apa tujuan atau memberi kebenaran agar komik tersebut diedarkan di sekolah," jelas kenyataan itu.

Bekas perdana menteri Najib Razak baru-baru ini mendakwa komik berkenaan menyebarkan propaganda DAP dan komunis serta diedarkan di sekolah-sekolah.

Komik itu diterbitkan hasil kerjasama antara Kurator Muzium Kebudayaan dan Komik Asia yang berpangkalan di Pulau Pinang, Hew Kuan Yau dengan artis tempatan Chong Po Ling.

Hew bagaimanapun menafikan komik itu merupakan propaganda komunis dan DAP sambil mengatakan bahawa perdana menteri sendiri menyerahkan komik tersebut kepada presiden Xi Jinping, April lalu.

Semalam, Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata kemen terian itu tidak pernah memberi kebenaran atau kelulusan untuk pengedaran komik berkenaan di Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kebangsaan. 

Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin hari ini berkata kementerian itu akan mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terbabit dalam penerbitan dan pengedaran komik didakwa berunsur propaganda itu.

Beliau berkata pihaknya sudah mengenal pasti identiti pihak yang terbabit termasuk pengarangnya dan akan meminta Bahagian Keselamatan KDN mengambil keterangan daripada pihak berkenaan.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.