Malaysiakini
BERITA

Anwar tidak mahu sertai kabinet jika Dr M buat rombakan

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 24 Nov 2019, 10:20 pagi

Presiden PKR, Anwar Ibrahim hari ini berpendirian untuk tidak menerima sebarang jawatan sekiranya berlaku rombakan barisan Kabinet oleh Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad.

Anwar berkata beliau juga tidak pernah bercadang untuk menawarkan diri menyertai kabinet sebelum dilantik sebagai Perdana Menteri ke-8, menggantikan Dr Mahathir.

"Saya tidak bercadang untuk menyertai kabinet (Dr Mahathir) ," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Reformis di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC), di Shah Alam, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas pendiriannya sama ada akan menyertai barisan kabinet baru Dr Mahathir sekiranya berlaku rombakan kabinet.

Turut hadir, Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sementara itu, dalam ucapannya pada majlis tersebut, Anwar turut mengingatkan kepimpinan dan ahli parti PKR supaya berhenti membangkitkan isu peralihan kuasa jawatan Perdana Menteri antara beliau dan Dr Mahathir.

"Bagi ruang kepada Dr Mahathir supaya proses transisi (peralihan kuasa) berlaku dengan cara yang baik.

"Kalau keadaan tenang dan aman, akan mudahkan Tun (Mahathir) menjalankan tugas...saya tidak gusar dan saya tidak runsing walaupun ada (pihak) yang cuba gugat persefahaman (peralihan kuasa) ini," katanya.

Menurut Anwar hanya mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan yang akan menentukan siapa yang layak dilantik sebagai Perdana Menteri ke-8 selain memutuskan tarikh sebenar peralihan kuasa itu berlaku.

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.