mk-logo
Berita
Laporan: DAP, Amanah dan Warisan cadang Dr M sebagai calon PM
Diterbitkan:  Jun 13, 2020 2:50 AM
Dikemaskini: 2:50 AM

Sekiranya pembangkang dapat mengambil alih semula kerajaan, DAP, Amanah dan Warisan mahukan Dr Mahathir Mohamad kembali menyandang jawatan perdana menteri, menurut beberapa sumber.

Sumber yang dipetik portal The Malaysian Insight itu berkata gandingan Mahathir sebagai perdana menteri dan Presiden PKR Anwar Ibrahim sebagai timbalannya merupakan yang terbaik daripada dua gandingan yang dicadangkan.

Salah satu gandingan lagi merupakan Anwar sebagai perdana menteri dan Mukhriz Mahathir sebagai timbalan.

Menurut portal itu, keputusan gandingan Dr Mahathir-Anwar tersebut dibuat dalam mesyuarat Pakatan Harapan (PH) pada Selasa minggu lepas.

“Kita berdepan kerjasama yang bahaya antara Muhyiddin Yassin dan Najib Razak, dan kita rasa hanya Dr Mahathir dan Anwar yang ada kekuatan untuk memberikan cabaran yang wajar,” kata sumber itu.

Sumber yang dipetik itu menjelaskan antara alasan memilih Mahathir adalah faktor populariti beliau di kalangan orang Melayu.

“Kalau ada pilihan raya semua, kita akan berdepan dengan Umno, PAS, dan Bersatu yang akan mengharapkan sokongan Melayu. Kita perlukan seseorang yang boleh menghadapinya,” katanya.

Bagaimanapun, salah seorang sumber pemimpin parti yang tidak dinamakan menyifatkan keputusan PH itu akan berdepan jalan buntu kerana salah satu parti komponennya, PKR belum membuat keputusan.

Katanya, cadangan itu terpaksa ditangguhkan kerana PKR mahu tempoh seminggu untuk menimbangnya.

“PKR mahu Anwar sebagai teraju dan bukannya Dr Mahathir.

“Jadi, kita kena tunggu keputusan mereka sebelum menentukan langkah seterusnya,” katanya.


Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini