Malaysiakini
BERITA

Mokhtar Senik: Nombor telefon saya disalah guna

Diterbitkan
Dikemaskini 25 Jun 2020, 8:30 pagi

Anggota jawatankuasa pusat PAS Mokhtar Senik menasihatkan orang ramai berhati-hati terhadap penyalahgunaan nombor telefon masing-masing oleh pihak lain.

Ulama PAS itu mendedahkan beliau sendiri menjadi mangsa dan mendakwa terdapat pihak menggunakan nombor telefonnya tanpa sedar.

Katanya, perkara itu menyebabkan dia terpaksa menyekat dan menggunakan nombor telefon lain.

“Assalamualaikum sahabat-sahabat semua. Memandangkan nombor lama saya telah diguna oleh pihak lain tanpa sedar, maka saya berpindah ke nombor lain.

“Boleh jadi ada sahabat-sahabat yang call atau mesej atau Whatsapp ke nombor lama, pasti tidak ada yang menjawab. Kerana nombor itu telah saya block sepenuhnya,” katanya.

Menulis di Facebook, beliau berkata akan memaklumkan nombor telefon baru selepas ini.

“Sebelum ini saya banyak guna wifi sahaja untuk Whatsapp. Insya-Allah kita ketemu nanti,” katanya.

Mokhtar juga berkongsi rakaman video bagaimana akaun seseorang itu boleh dipautkan ke profil Facebook orang lain.

“Di bawah saya tunjukkan video mudah untuk kita berhati-hati. Bukan sahaja scammer tapi ramai lagi di luar sana,” katanya.

Malaysiakini sedang cuba mendapatkan penjelasan lanjut Mokhtar berkaitan perkara itu.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.