Malaysiakini
BERITA

Dakwaan ke atas Peter Anthony ditangguhkan lagi

Hidir Reduan Abdul Rashid

Diterbitkan

Pertuduhan yang dirancang ke atas Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah Peter Anthony esok di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur telah ditangguhkan ke 28 Julai.

Sebelum ini, dia sepatutnya dijadualkan untuk dihadapkan ke mahkamah pada 22 Jun. Namun, mahkamah rendah itu terpaksa menangguhkannya ke esok susulan dia dimasukkan ke sebuah hospital di Kota Kinabalu, Sabah kerana vertigo.

Ketika dihubungi oleh Malaysiakini petang tadi, timbalan pendakwa raya Wan Shaharuddin Wan Ladin mengesahkan bahawa pertuduhan esok ke atas Adun Melalap dari parti Warisan itu telah ditangguhkan hingga 28 Julai.

"Betul," kata Wan Shaharuddin ketika ditanya mengenai penangguhan berkenaan.

"Dia ada program dengan 'KM' (Ketua Menteri Sabah, Shafie Apdal)," kata TPP itu.

Ketika dihubungi petang tadi, peguam bela Peter, Mohamed Haniff Khatri Abdulla juga mengesahkan bahawa pertuduhan yang dijadualkan esok itu telah ditangguhkan ke 28 Julai.

Sebelum ini pada 21 Jun, adalah dilaporkan bahawa Peter akan menghadapi tuduhan jenayah baru, kali ini di Kuala Lumpur.

Peter juga telah didakwa dalam dua pertuduhan berasingan di Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu.

Pada 11 Jun, Peter dituduh dengan lima tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM8.75 juta.

Pada 18 Jun, dia dituduh dengan tuduhan bersubahat dengan jenayah pecah amanah berjumlah RM15,545,400 yang melibatkan perjanjian tanah antara 2014 dan 2015.

[Baca berita penuh]

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.