Malaysiakini
BERITA

Musa, 32 Adun cabar pembubaran DUN Sabah

Diterbitkan

Musa Aman mengetuai 32 Adun lain untuk mengemukakan saman ke atas Yang Dipertua Negeri Juhar Mahiruddin berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah baru-baru ini.

Adun tunggal Umno di Sabah itu mahu mendapatkan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu bagi mencabar keputusan Juhar pada 30 Julai lalu.

Ia berlaku selepas Musa gagal dalam cubaannya menggulingkan kerajaan negeri pimpinan Presiden Warisan, Mohd Shafie Apdal.

Menurut The Star Online permohonan tersebut difailkan firma FT Ahmad and Co pada 3 Ogos dan dijangka akan didengar di depan Pesuruhjaya Kehakiman Leonard Chin esok.

Dalam permohonan tersebut Musa dan 32 Adun lain meminta agar mahkamah memberikan injunksi terhadap pembubaran DUN Sabah serta mempersoalkan permintaan bertulis Mohd Shafie kepada Juhar bagi pembubaran berkenaan yang dibuat pada 29 Julai lalu.

Peguam yang mewakili Adun terbabit dijangka akan berhujah bahawa Juhar tidak membubarkan DUN Sabah mengikut peraturan seperti ditetapkan Fasal 21(2) Perlembagaan Sabah serta semangat Fasal 7(1) mengenai kehilangan sokongan majoriti Adun terhadap Mohd Shafie.

Difahamkan, Peguam Besar Sabah, Brenddon Keith Soh, akan bertindak mewakili Juhar dan kerajaan negeri dalam perbicaraan berkenaan.

Selain Juhar dan Mohd Shafie masing-masing sebagai responden pertama dan kedua, Musa dan 32 Adun itu juga menamakan Suruhanjaya Pilihan Raya dan kerajaan negeri sebagai responden ketiga dan keempat.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.