Malaysiakini
BERITA

'Umno tak dapat halang wakil rakyatnya sokong Anwar'

Diterbitkan
Dikemaskini 23 Sep 2020, 7:34 pagi

Umno dan BN tidak dapat menghalang mana-mana anggota parlimennya yang mengambil keputusan untuk menyokong Presiden PKR Anwar Ibrahim untuk membentuk kerajaan baru.

“Sebagaimana diketahui umum, Umno dan BN bukan merupakan parti komponen Perikatan Nasional (PN). Sokongan kepada kerajaan PN merupakan sokongan dari ahli-ahli parlimen sahaja.

“Umno dan BN tidak dapat menghalang ahli-ahli parlimen yang mengambil keputusan untuk menyokong YB Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berhasrat untuk mengadap KDYMM Yang di-Pertuan Agong bagi menyatakan hasrat beliau sebagaimana dimaklumi.

“Saya dimaklumkan ramai ahli-ahli parlimen Umno dan BN yang telah menyatakan sokongan. Saya menghormati pendirian ahli-ahli parlimen berkenaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pegawai Zahid telah mengesahkan keaslian kenyataan media itu kepada Malaysiakini.

Kenyataan itu dikeluarkan beberapa jam selepas Anwar mengumumkan majoriti kukuh untuk membentuk kerajaan baru.

Dia setakat ini tidak mendedahkan jumlah sokongan anggota parlimen diperolehnya sementara menunggu nama-nama itu dipersembahkan kepada Yang Di-Pertuan Agong terlebih dahulu.

Sementara itu, kenyataan Zahid itu dilihat tidak selari dengan penegasan Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan bahawa Umno masih lagi menyokong Perikatan Nasional (PN).

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.